1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

"Tytöt, roska-astia palaa!" – varkautelaistytöt puolustavat Pohjois-Savon mainetta Nou Hätä! -finaalissa

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu Nou Hätä! -pelastustaitokampanja täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sen kunniaksi torstaina järjestettävän kisan valtakunnallinen finaali tuodaan ihmisten ilmoille keskelle Kuopion toria. Yle välittää tunnelmia loppukilpailusta tunnin kestävässä suorassa nettilähetyksessä kello 12.30 alkaen.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

– Tytöt, roska-astia palaa! Toimikaa, huutaa ylipalomies Ilkka Tarvus Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Varkauden paloasemalta.

Huuto raikaa paikallisen Kuoppakankaan koulun kahdeksasluokkalaisille, Vilma Lankiselle, Anniina Kuvajalle ja Reetta Rissaselle, jotka ovat tulleet asemalle hakemaan viime hetken vinkkejä tulevaa koitosta varten. Oppi on mennyt tytöille hyvin perille, ja pienistä asentovirheistä huolimatta roskakorin palo tukahtuu vaahtosammuttimella nopeasti.

– Määrätietoista toimintaa. Sen näköistä, että on tehty ennenkin, Tarvus kiittelee.

Pelastustaidot ovatkin kolmikolla erityisen hyvin hanskassa, sillä tytöt voittivat huhtikuussa Nou Hätä! -pelastustaitokilpailun alueelliset karsinnat ja edustavat Pohjois-Savoa valtakunnallisessa finaalissa Kuopiossa torstaina. Lankinen, Kuvaja ja Rissanen kertovat, että taitoja on harjoiteltu erityisessä "preppauspäivässä" paloasemalla ja teoriaa pänttäämällä.

– Paloasemapäivän jälkeen tuli paljon varmempi olo, mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä, tytöt kertovat.

Finaali tuodaan kaiken kansan eteen

Nou Hätä! -kilpailun finaali on perinteisesti järjestetty Kuopiossa Pelastusopiston harjoitusalueella, mutta kampanjan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kisa tuodaan ihmisten ilmoille, Kuopion torille. Kuoppakankaan tytöt uskovat, että tehtävärasteilla on odotettavissa paljon erilaisia tehtäviä, ainakin ensiapua ja elvyttämistä.

– Luulen, että sinne saattaisi tulla kolari, koska tapahtuma on torilla, Anniina Kuvaja arvelee.

Kuvaja kertoo, että finaalia ajatellen tyttöjen on vielä tsempattava johtajuutta eli esimerkiksi tehtävien jakoa hätätilanteessa.

– Se on meidän heikompi osa-alue. Ei olla totuttu oikein komentamaan toisiamme, Kuvaja nauraa.

Loppukilpailuun osallistuu 22 joukkuetta ympäri Suomen ja kisan voittaja kuittaa 2 000 euron rahapalkinnon. Varkautelaiset eivät pienestä kotikenttäedusta huolimatta paukuttele henkseleitään etukäteen.

– Kunhan ei olla viimeisiä, niin se olisi ihan kiva. Kunhan vaan johtaja saadaan päätettyä joka tehtävässä, niin kyllä se siitä sitten, sanoo Vilma Lankinen.

Finaalia voi seurata tunnin ajan suorana Yle Kuopion nettisivuilla

Kisa alkaa torstaina Kuopion torilla kello 9 ja voittaja julkistetaan kello 16 maissa. Kisaa voi seurata suorana lähetyksenä Yle Kuopion nettisivuilla tunnin ajan kello 12.30–13.30. Suoran lähetyksen juontaa Markku Malinen ja asiantuntijakommentaattorina on vastaava opettaja Ilkka Kaarakainen Pelastusopistosta.

Tapahtumaa torilla juontaa Viivi Pumpanen ja yleisöä viihdyttää sketsiryhmä Biisonimafia. Torilla on koko päivän runsaasti ohjelmaa yleisölle ja hyödyllisiä vinkkejä vaaratilanteiden varalle. Järjestäjien toiveissa on, että mahdollisimman moni ohikulkija pysähtyisi ainakin hetkeksi seuraamaan ja samalla oppimaan arjessa tarvittavia taitoja.

Nou Hätä! -kampanjaan on juhlavuonna ilmoittautunut mukaan ennätykselliset 500 koulua eli noin 70 prosenttia kaikista Suomen yläkouluista. Kampanjan tavoitteena on se, että vuoteen 2020 mennessä Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset saisivat turvallisuusopetusta. Turvallisuustaidot ovat osa koulujen opetussuunnitelmaa, mutta ne eivät kuulu minkään yksittäisen oppiaineen alaisuuteen.

Kampanjan järjestävät pelastuslaitokset ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK yhteistyössä sisäministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa.