1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannan Balettigaalassa kuullaan Iiro Rantalan sävellys – maailman ensi-illassa tanssii Prahan kansallisbaletti

Elokuussa järjestettävä Lappeenrannan Balettigaala juhlistaa taiteellisen johtajansa Juhani Teräsvuoren 50-vuotiasta taitelijauraa. Gaalassa nähdään maailman ensi-illassa pianisti Iiro Rantalan ja Prahan kansallisbaletin yhteisteos. Balettigaala lähtee myös historiansa ensimmäiselle vierailulle.

kulttuuri
Dortmuntin baletti esittää Cacti-teosta.
Dortmuntin baletin arkisto

Lappeenrannan Balettigaalassa nähdään tänä vuonna pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala. Hän esiintyy maailman ensi-iltateoksessa Prahan kansallisbaletin tanssijoiden kanssa. Teoksen musiikki on Iiro Rantalan käsialaa ja koreografian on luonut baletinjohtaja Petr Zuska.

– Luvassa on taatusti musiikin ja tanssin huikea symbioosi, taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori lupaa Balettigaalan tiedotteessa.

Lappeenrannan Balettigaala juhlistaa tänä vuonna taiteellisen johtajansa uraa. Teräsvuori viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaansa gaalan toisena päivänä iltanäytöksen yhteydessä.

Juhlavuosi näkyy gaalan ohjelmistossa, joka on varmistunut. Ohjelmisto heijastaa myös Teräsvuoren laajoja kansainvälisiä suhteita ja syvällistä tanssin tuntemusta klassisesta baletista moderneihin tulkintoihin.

Musiikin ja tanssin ilottelua

Elokuussa järjestettävän Lappeenrannan Balettigaalan päävieraaksi saapuu Dortmundin baletti Saksasta. Baletti esittää sekä neoklassisen baletin mestarin William Forsythen teoksen The Vertiginous Thrill of Exactitude että nykybaletin kuuman nimen Alexander Ekmanin hittiteoksen Cacti.

William Forsythen koreografiaa nähdään myös duetossa teoksesta Herman Sherman. Sen esittävät Portugalin kansallisbaletin Filipa de Castro ja Carlos Pinillos.

Maineikkaan Bostonin baletin tähti Misa Kuranaga esiintyy Lappeenrannassa lukuisissa balettikilpailuissa palkitun Junxiong Zhaon kanssa. He esittävät Mikko Nissisen Pähkinänsärkijä-baletin Grand pas de Deux -numeron. Bostonilaispari esittää myös Jorma Elon teoksista koosteen Jorma Elo Experiences.

Gaalassa esiintyy myös Ruotsin kuninkaallisen baletin uusin tähti, Moskovan ja Varnan balettikilpailujen voittaja Dmitry Zagrebin parinsa Emily Slawski kanssa klassisella repertuaarilla.

Lisää kotimaista väriä balettigaalaan tuo Emilia Vuorio, joka tällä hetkellä tanssii Brnon kansallisbaletissa. Hän esittää partnerinsa Arthur Abramin kanssa dueton baletinjohtaja Mario Radacovskyn teoksesta Black and White.

Balettigaalalla historiansa ensimmäinen vierailunäytös

Lappeenrannan Balettigaala järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa vierailunäytöksen.

Koko gaalan taiteilijajoukko ja tuotantotiimi siirtyvät Lappeenrannan esitysten jälkeen Tampereelle, missä Balettigaalan historian ensimmäinen vierailunäytös järjestetään heti gaalan jälkeisenä maanantaina Tampere-talossa.

Teräsvuori perustelee Tampereen valintaa sillä, että Tampere-talo on nostanut hienosti tanssin ja baletin esiin tuotannoissaan.

– Siksi onkin itseoikeutettua, että ensimmäisen vierailunäytöksemme näyttämö on juuri Tampereella, Teräsvuori täsmentää.

Lappeenrannan Balettigaala järjestetään 26.-27. elokuuta. Gaalassa on entiseen tapaan kolme ohjelmistoltaan samansisältöistä näytöstä.

Lue seuraavaksi