Teollisuustuotanto supistui maaliskuussa – uudet tilaukset vähenivät kaikilla toimialoilla

Tilastokeskuksen mukaan teollisuustuotanto notkahti maaliskuussa 1,7 prosenttia vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Uusien tilausten arvo oli maaliskuussa lähes 12 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

talous
Mies nojaa metallipajassa suureen kierrejouseen.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Teollisuustuotanto notkahti jälleen maaliskuussa. Tilastokeskuksen mukaan koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2016 maaliskuussa 1,7 prosenttia pienempi kuin vuoden 2015 maaliskuussa.

Eniten tuotanto väheni kemianteollisuudessa, 9,7 prosenttia. Metalliteollisuudessa laskua oli 1,5 prosenttia.

Tuotanto kasvoi eniten kaivostoiminnassa, 17,8 prosenttia. Elintarviketeollisuuden tuotanto kasvoi maaliskuussa 3,2 prosenttia.

Uudet tilaukset vähenivät yli kymmenyksen

Teollisuuden uusien tilausten arvo laski edelleen. Viime vuoteen verrattuna yritykset saivat maaliskuussa uusia tilauksia vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla.

Tilastokeskuksen mukaan uusien tilausten arvo oli vuoden 2016 maaliskuussa 11,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti seitsemän kuukautta.

Kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät vuoden takaisesta 10,3 prosenttia ja metalliteollisuudessa 13,0 prosenttia. Tekstiiliteollisuudessa tilaukset laskivat 2,1 prosenttia vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 9,5 prosenttia. Voimakkaat heilahtelut kuukausien välilä ovat tyypillisiä.