Hyppää sisältöön

Villiyrteistäkin löytyy allergian aiheuttajia

Villiyrtteihin sopii sama kuin sieniin: poimi vain niitä, jotka tunnet. Myös allergikkojen on syytä olla tarkkana, sillä villiyrteillekin voi olla allerginen.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Villiyrttejä voi poimia ympäri vuoden, mutta nyt on niiden kulta-aika, ja se kestää aina juhannukseen asti. Jotta villiyrttejä voi käyttää vaikkapa maustamiseen tai salaatissa, pitää villiyrtit tuntea. Allergikkojen on syytä tietää myös mahdolliset allergiaa aiheuttavat kasvit.

– Kyllä allergikkojen kannattaa olla varovaisia allergisoivien kasvien kanssa. Ensimmäisenä tulee mieleen mansikka. Metsämansikasta eli ahomansikasta voi syödä lehtiä, mutta jos on heinä- tai siitepölyallergia, niin en suosittelisi, kertoo tammelalainen vihreä valmentaja Tarja Jaakkola, joka järjestää muun muassa villiyrttikursseja ja -retkiä Lounais-Hämeessä.

Poimulehteä ja voikukkaa - nam! Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kevät tuo muassaan omat allergiaa aiheuttavat elementtinsä, kuten koivun, lepän ja pajun, myöhemmin pujon ja heinät. Jaakkola kertoo, että myös siankärsämö on sellainen, jota allergikon kannattaa välttää.

– Jos on allergia päällä, ei kannata syödä luonnosta mitään lehtiä, joilla on allergisoivia ominaisuuksia.

Toki löytyy myös kasveja, jotka eivät allergisoi. Sellaisia ovat muun muassa vuohenputki ja nokkonen.

Oksaalihappo ei sovi kaikille

Tutkija, biologi Juha Jantunen Allergia- ja Astmaliiton Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista kertoo, että villiyrtit eivät kuitenkaan liene iso ongelma allergisten kannalta. Hänen mukaansa asteri- ja sikurikasvit (siirryt toiseen palveluun) (eli esimerkiksi marunat tai voikukat) voivat mahdollisesti aiheuttaa joillekin oireita.

Kroonisista sairauksista tai heikentyneestä terveydentilasta kärsivien kannattaa varmistaa sopivuus esimerkiksi lääkäriltä ennen uusien kasvien kokeilemista ruokavaliossa. Esimerkiksi oksaalihappoa sisältäviä kasviksia, kuten vaikkapa punajuurta, raparperia tai pinaattia, ei suositella munuaisvaivoista kärsiville. Villivihanneksista esimerkiksi nokkonen, ketunleipä ja niittysuolaheinä sisältävät oksaalihappoa.

Yksi hyvä villiyrttejä – ja kaikkea syömistä – koskeva neuvo kaikille onkin kohtuus. Liika voi olla liikaa myös villiyrteissä. Eikä villiruokaa tietenkään kannata poimia tienpientareelta tai koirien lenkkipolun vierestä.

– Mitään varpumaista, puumaista, pensasmaista kasvia tai niiden kasvinosia ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, Tarja Jaakkola muistuttaa.