1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sinultakin syntyy kiloittain muovijätettä – Uusi keräyskokeilu käynnistyy

Pakkausmuovi syrjäyttää keräyskohteena energiajätteen, jota pystytään nykyään polttamaan Vantaan voimalassa sekajätteen joukossa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut on aloittanut toukokuussa kiinteistökohtaisen pakkausmuovin keräyskokeilun.

Kuva: Yle

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kokeilee kiinteistökohtaista pakkausmuovin keräystä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Reilun vuoden kestävässä keräyskokeilussa on mukana 3 200 kiinteistöä.

– Tässä on mukana niitä kiinteistöjä, joilta jo kerättiin energiajätettä. Nyt energiajäte pystytään polttamaan sekajätteen mukana Vantaan voimalassa, joten sitä ei tarvitse kerätä erikseen. Nyt muutamme energiajätepöntöt muovijätepöntöiksi, sanoo käyttöpäällikkö Juha Talvio Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

HSY aloitti kokeilussa mukana olevissa kiinteistöissä jäteastioiden tarroituksen uuden käytön mukaiseksi toukokuun alussa.

Ihminen tuottaa 30 kiloa muovijätettä vuodessa

– Meidän optimistinen arviomme on, että muovijätettä kertyy tältä alueelta noin 2 000 tonnia vuositasolla. Jokainen asukas tuottaa mittausten mukaan noin 30 kilogrammaa muovijätettä vuodessa, ja jos tästä saadaan puoletkin talteen niin se on hyvä tulos ja tavoitteemme mukainen, laskee käyttöpäällikkö Juha Talvio.

Nyt kerätään pakkausmuoveja kuten esimerkiksi muovipulloja, rasioita ja muovipusseja, isokokoiset muoviesineet eivät keräykseen sovellu.

– Muoviset puutarhahuonekalut sekä muovilelut ja -pulkat eivät ole nyt mukana keräyksessä, koska laitteisto, joka käsittelee kerätyn muovin, ei sovellu suurille esineille, tarkentaa käyttöpäällikkö Talvio.

Reilun vuoden kokeilu

Pakkausmuovin kiinteistökohtainen keräyskokeilu kestää vuoden 2017 syksyyn asti.

– Jos kokeilu menee hyvin ja sitä jatketaan tai siitä tehdään pysyvä käytäntö, niin varmaan prosesseja muutetaan niin, että myös suuremmat muoviesineet voidaan ottaa keräyksen piiriin, ennakoi käyttöpäällikkö Juha Talvio Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Keräyskokeilussa tarkkaillaan erityisesti, minkä laatuista muovia keräykseen tulee ja kuinka puhtaita keräyserät ovat.

Kiinteistökohtaisen keräyksen lisäksi muovia kerätään aluekeräyksinä muun muassa markettien ja huoltoasemien pihoihin sijoitetuilla yleisökeräyspisteillä.