Nenäpäivän konsertti Turun Mikaelinkirkossa jäi Riki Sorsan viimeiseksi esiintymiseksi

Viime vuoden lopulla järjestetty konsertti oli tunnelmaltaan hyvin harras. Sorsa oli juuri saanut tiedon keuhkosyövästä.

Riki Sorsa esiintyi Nenäpäivän Tuomasmessussa. Kuva: Juha Hassila

Nenäpäivän konsertti Turun Mikaelinkirkossa viime vuoden lopulla jäi Riki Sorsan viimeiseksi esiintymiseksi. Sorsa lauloi sunnuntaisessa Tuomasmessussa flyygelin säestyksellä poikkeuksellisen tunteikkaana.

Syy selvisi päivää myöhemmin, kun Ilta-Sanomat uutisoi artistin sairastuneen keuhkosyöpään. Sorsa oli saanut diagnoosin torstaina.

– Tilanne oli hyvin erikoinen. Riki otti yhteyttä ja vaati, että keikka taltioidaan poikkeuksellisella tavalla. Keikasta tehtiin erilliset piano-, laulu- ja yleisöraidat. Vähän ihmettelimme, mikä tässä keikassa oikein on niin ihmeellistä, kertoo Yle Turun silloinen toimittaja Joona Haarala, joka toimi tapahtuman tuottajana ja juontajana.

Haaralan mukaan Sorsa näytti hyvinvoivalta ja iloiselta.

– Mutta vähän ennen keikkaa hän sanoi minulle, että tämä on hänen todennäköisesti hänen viimeinen konserttinsa pitkään aikaan, ehkä koskaan. Silloin aloin ymmärtää, mistä on kyse.

Haaralan muistelee Sorsan pohtineen pitkään suostumistaan konserttiin. Sorsa kuitenkin suostui, sillä kyseessä oli kirkkokonsertti.

– Kirkko oli hänelle rakas paikka.

Tunteet pinnassa

Riki Sorsa kertoi yleisöllekin, että kyseessä on todennäköisesti hänen viimeinen konserttinsa pitkään aikaan.

– En ole varma tajusiko kirkossa oleva väki, kuinka pinnassa Sorsan tunteet olivat.

Rutinoitunut esiintyjä veti keikan läpi ammattilaisen ottein.

– Ei siinä kyyneleitä vuodatettu, mutta kaikki tapahtui tavallista verkkaisemmin, kenelläkään ei ollut mihinkään kiire. Ei ollut sellaista häslinkiä kuin keikoilla on yleensä. Sorsa viihtyi pitkään esiintymisen jälkeen takahuoneessa kirkon sakastissa vaimonsa ja pianistinsa kanssa, Haarala kertoo.

Konsertti alkoi hengellisellä musiikilla, mutta encoressa kuultiin Riki Sorsan tunnetuimmat kappaleet, kuten Joki ja Haaveissa vainko oot mun. Jälkimmäisestä kuultiin erityisen pitkä versio.

– Tuntui, että hän ei olisi millään halunnut lähteä alttarin edustalta pois.