Hyppää sisältöön

Suomi-turisti piikin kautta maailmalle – hepatiitti voi vaania uima-altaassakin

Etelän lämpöön suuntaava suomalainen saattaa tarvita suojakseen muutakin kuin vakuutuksen. Rokotteiden suositukset vaihtelevat maittain, mutta hepatiitti A:lta suojaava rokote suositellaan otettavaksi suosikkikohteisiin kuten Turkkiin ja Thaimaahan lähtiessä.

Matkalle lähtevän on syytä huolehtia tietyt rokotukset kuntoon. Kuva: Jean-Christophe Bott / EPA

Aurinkolomalle suuntaava suomalainen varautuu matkan mahdollisiin ongelmiin usein ainakin maitohappobakteerilla ja särkylääkkeillä. Rokotteiden voimassaolon tarkistaminen on myös tärkeää.

– Perusrokotuksista jäykkäkouristus ja kurkkumätä pitäisi olla voimassa, ne tehostetaan kymmenen vuoden välein. Poliota harvaan maahan tarvitsee ottaa, mutta hepatiittirokotteita suositellaan useisiin maihin. Hepatiitti A voi tarttua ruoan ja juoman välityksellä, tai jopa uima-altaan vedestä, kertoo terveydenhoitaja Sani Karhu.

Rokotteita kannattaa miettiä hyvissä ajoin, sillä rokotesuojan saaminen voi kestää parikin viikkoa. A- ja B- hepatiitin yhdistelmärokote (siirryt toiseen palveluun) taas vaatii useamman piikin.

– Se on kolmen rokotteen sarja, joka suojaa loppu elämän hepatiitilta. Ensimmäisestä rokotekerrasta kuukauden päästä pistetään toinen ja puolen vuoden päästä kolmas.

Hepatiitti B voi tarttua veren välityksellä.

Puutiaisrokote Euroopan matkalle?

Hepatiittirokotetta suositellaan otettavaksi matkalle, jos aikoo syödä ruokia, joita ei ole luokiteltu turvallisiksi.

– Esimerkiksi raakaa kalaa, sushia tai sitten raakaa lihaa, Karhu sanoo.

Suomalaisten suosikkikohteeseen Turkkiin lähtevän suositellaan ottavan hepatiittirokotuksen, kuten myös Afrikkaan ja Aasiaan suuntaavan.

– Afrikan maihin tulee usein olla malarialääkitys ja keltakuumerokote. Thaimaahan riittää hepatiitti A -rokote.

Turkkiin lähtevälle suositellaan hepatiittirokotusta. Kuva Antalyan rannalta. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA

Suomessa puutiaisrokotusta suositellaan vaan puutiaisalueella asuvalle, mutta matkailijaa neuvotaan se joissakin tapauksissa ottamaan.

– Jos lähtee Eurooppaan kaupunkilomalle, museoita ja kauppoja kiertämään, ei puutiaisrokotetta tarvitse. Patikointi ja suunnistusretkelle suositellaan, kun punkkeja on huomattavasti enemmän.

Karhu kertoo, että puutiaisaivokuumetta on todettu harvoin alle 3-vuotiaalla, mutta 1-vuotias voi rokotteen jo saada. Myös hepatiittirokotuksen voi antaa lapselle.

Rokotteilla ei voi suojautua kaikelta

Terveydenhoitaja Sani Karhu kokee, että suomalaisilla on rokotetietous hallussa.

– On mattimyöhäisiäkin, jotka tulevat kertomaan, että ylihuomenna on lähtö Thaimaahan, jolloin ei välttämättä kerkeä enää saada reseptejä ja rokoteaikaa.

Poliota harvaan maahan tarvitsee ottaa, mutta hepatiittirokotteita suositellaan useisiin maihin.

Sani Karhu

On hyvä muistaa myös MPR-rokote, joka suojaa tuhka- ja vihurirokoilta sekä sikotaudilta.

– Jos ei kyseisiä tauteja ole lapsena sairastanut, tai ei ole kahta rokotetta saanut, kannattaisi se ottaa.

Terveydenhoitaja muistuttaa, että matkalla on muitakin uhkia kuin rokotteilla estettävät vaarat.

– Auringon polttama iho ja vatsatauti lienevät pahimpia. Ei pidä ajatella, että nyt minulla on hyvät rokotteet, vaan täytyy pitää huolta hygieniasta, juoda pullovettä sekä pestä kasvikset ja hedelmät hyvin.