1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kai Suikkanen tuli takaisin juurilleen Ouluun – "Tunne on kuin kotiinpaluussa"

Oulun Kärppien päävalmentaja Kai Suikkasen ura jatkuu seurassa, jossa hän voitti pelaajana mestaruuden 35 vuotta sitten.

Kai Suikkanen on palannut Raksilan jäähalliin, nyt päävalmentajana. Suikkanen tuntee palaavansa kotiin.

– Päällimmäinen tunne on positiivisuus. On hienoa päästä organisaatioon, jossa on aina mahdollisuus pärjätä, Suikkanen sanoo.

Kyllä me hyvä joukkue saadaan kasattua, älkää huolestuko.

Kai Suikkanen

Viime kauden pronssijoukkueesta on lähtenyt useita pelaajia jatkamaan uraansa muualla. Kärpissä oletettiin, että hyökkääjät Miro Aaltonen ja Mika Niemi jatkaisivat Oulussa.

Usean pelaajan lähteminen on herättänyt huolestuneita mielipiteitä ensi kautta silmällä pitäen.

– Paljon on tosiaan pelaajia lähtenyt, osa yllätti jopa meidätkin. Kyllä me hyvä joukkue saadaan kasattua, älkää huolestuko, Suikkanen toteaa.

Muutosta tarvitaan menestyksestä huolimatta

Päävalmentaja Kai Suikkanen haluaa muutosta ensi kaudeksi.

– Tilanne on kuin vertauksessa järvestä, jossa vesi on pysähtynyt. Tarvitaan uutta virtausta ja uutta vettä sisälle. Näin tulee tapahtumaan ja uskon ja luotan tähän.

Uuden joukkueen rakentaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho etsii pelaajia ympäri maailmaa.

– Joukkueen kokoaminen on iso työ tänä vuonna. Kun pelaajaringissä on 25 – 30, porukasta muodostetaan se lopullinen joukkue.

– Suurin homma on saada tämä joukkue ajattelemaan ja pelaamaan samalla tavalla. Se ei tapahdu sormen napsautuksella, Suikkanen sanoo.

Jotain uutta ja paljon vanhaa

Kai Suikkanen haluaa tuoda uusia mausteita kärppälaumaan. Perinteitä unohtamatta.

– Emme me kärppäläisyydestä luovu. Kärpät on ollut kautta historian, jopa jo silloin kun meikäläinen näillä koukkupolvilla pelasi, kuuluisa luistelustaan ja hyvin liikkuvasta pelistä. Suikkanen voitti kärppäpaidassa seuran ensimmäisen mestaruuden vuonna 1981.

– Joukkue tulee olemaan kovakuntoisia jätkiä, jotka pelaavat joukkueelle.

– Minä olen aina tykännyt aggressiivisesta ja vauhdikkaammasta pelistä. Näen muutaman asian eri lailla ja uskon, että tulen aika paljon panostamaan myös, pohtii Suikkanen.

Suurin homma on saada tämä joukkue ajattelemaan ja pelaamaan samalla tavalla.

Kai Suikkanen

Ei turhia paineita

Kärppäjoukkue valmistuu loppukesästä. Vaikka kokoonpano uudistuu varsinkin hyökkääjien osalta kovin, ei päävalmentaja suostu ottamaan ylimääräisiä paineita.

– Paineita on aina ja joka paikassa. Olitpa New Yorkissa tai Nivalassa, sinulla on paineita pärjäämisestä.

Oulu on koti

Kai Suikkanen muutti ensimmäisen kerran Ouluun 10-vuotiaana. Hän on asunut eri vaiheissa paikkakunnalla yli 30 vuotta.

– Jos joku kysyy, että missä on minun koti, niin täällähän se on. Olen syntynyt Parkanossa, muuttanut kahden kuukauden ikäisenä Imatralle, sitten pikkupoikana Mäntsälään, Kuopioon ja lopulta Ouluun. Varsin liikkuvaista sorttia olen, mutta kotipaikka on Oulu.

– Oulu on minulle niin tuttu kaupunki, että vastaantulijat ovat melkeinpä kaikki tuttuja.

– Nyt olen tullut takaisin kotiin. Kun kaikkensa antaa ja panee joukkueen tekemään saman, niin se riittää minne se riittää. Kärkeä tavoitellaan, Suikkanen sanoo.