Menestys ammattitaitokisassa on tae työpaikasta – "Nämä nuoret kutsutaan töihin"

Ammattiosaamisen suomenmestaruuksia ratkotaan Seinäjoella tällä viikolla. Taitaja2016 -tapahtumassa on mukana 52 lajia. Ammattikoulutuksessa moniosaaminen on tulevaisuutta ja Seinäjoella esitelläänkin useita aloja, jotka yhdistävät opintoja ja osaamista usealta alalta.

Kotimaa
Taitaja2016-kilpailun ensimmäinen päivä on käynnissä Seinäjoki Areenassa.
Taitaja2016-kilpailun ensimmäinen päivä on käynnissä Seinäjoki Areenassa.Antti Haavisto/Yle

Emeliina Papinniemi valmistui vuosi sitten kondiittoriksi. Hän on onnellisessa asemassa, sillä sai työpaikan heti valmistumisen jälkeen. Työ löytyi etsimättä, sillä Emeliina kutsuttiin töihin sen jälkeen, kun hän oli voittanut ammattiosaamisen Taitaja2015-kilpailun. Syksyllä hänet lisäksi kutsuttiin mukaan kokkimaajoukkueeseen, jonka kanssa nuori kondiittori tähtää nyt Kulinaariolympialaisiin.

– Ensin ajattelin, että menisin lukioon, mutta päädyin sitten kaksoistutkintoon, kun tämä ala kiinnosti. Vielä enemmän kiinnostus syttyi, kun pääsin kilpailemaan. En olisi tässä tilanteessa, ellen olisi lähtenyt kilpailemaan, Emeliina kertoo.

Eveliina-Papinniemi
Emeliina PapinniemiTarmo Niemi / Yle

Tällä viikolla Seinäjoella järjestettävässä Taitaja2016 -tapahtumassa Emeliina pääsee seuraamaan alansa opiskelijoiden kilpailutilannetta yleisöstä. Hän muistaa kilpailujännityksen viime vuodelta vielä hyvin.

– Kyllä se unohtuu aika äkkiä, kun pääsee omaan työhön kiinni. Kun keskittyy siihen, ei huomaa enää muita. Lisäksi kilpailutyöt on suunniteltu kriteereiden pohjalta ja niistä tulee erilaisia. Ei oikein edes voi katsoa vieruskaverilta mallia.

Vanhemmat ja nuoret tutustumaan mahdollisuuksiin

Taitaja2016-kilpailun kilpailunjohtaja Liisa Lähdesmäki tietää, että ammattitaidon suomenmestaruuskilpailuissa menestyminen on nuoren CV:ssa hyvä meriitti.

– Se osoittaa, että olet ammatissasi huippua. Yleensä näiden nuorten ei tarvitse hakea töihin, vaan heidät kutsutaan töihin, Lähdesmäki toteaa.

Yleensä näiden nuorten ei tarvitse hakea töihin, vaan heidät kutsutaan töihin.

Liisa Lähdesmäki, Taitaja2016-kilpailun johtaja

Taitajassa kisataan kymmenissä lajeissa. Osassa lajeista ratkotaan suomenmestaruuksia, mutta mukana on myös näytöslajeja. Tänä vuonna Seinäjoella esillä ovat elintarvikkeen valmistus, lihatuotteen valmistus ja turvallisuusala.

Lisäksi järjestävän alueen vahvuudet näkyvät lajinäytöksissä, jotka Seinäjoella nostavat esille alueen koulutuskokeiluita, joissa yhdistyy opintoja useammilta aloilta.

– Seinäjoella esillä on esimerkiksi hyvinvointiteknologia ja bioenergia, Lähdesmäki toteaa.

Taitaja2016 -tapahtuma ulottuu Seinäjoki Areenan ympäristöön. Ovet ovat avoinna yleisöllekin koko tapahtuman ajan. Erityisesti toivotaan paikalle vanhempia ja tulevaisuuttaan pohtivia nuoria.

– Saa tulla katsomaan, missä ammatillisen koulutuksen maailma menee.

"Että on ne taidot, joita työmarkkinoilla tarvitaan"

Suomessa ammattikoulutukseen hakeutuu noin puolet peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Käynnissä olevat uudistukset lupailevat sekä hyvää että ehkä vähän myllerrystäkin, arvelee opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osastolta.

– Odotan, että asiakaslähtöinen ja osaamisperusteinen ajattelu lisääntyy ja jokainen opiskelija saa yksilöllisen opintopolun. Se mahdollistaa, että kaikki voivat hyödyntää omia vahvuuksiaan ja keskittyä siihen osaamiseen, mikä heiltä puuttuu, jotta voi päästä työmarkkinoille tai eteenpäin urallaan, Rasku toteaa.

Taitaja2016-kilpailun hiusalan opiskelijoiden kilpailuareena Seinäjoella.
Taitaja2016-kilpailun hiusalan opiskelijoiden kilpailuareena Seinäjoella. Antti Haavisto/Yle

Säästöt ovat vaikuttaneet myös ammatilliseen koulutukseen. Vähemmällä pitäisi saada aikaiseksi vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ennen. Laatua unohtamatta.

– Laatu näkyy sen varmistamisessa, että koulutuksesta valmistuvilla on ne taidot, joita työmarkkinoilla tarvitaan.

Rasku muistuttaa, että työelämä muuttuu ja hyvin pitkälti uutta osaamista syntyy eri alojen rajapinnoille. Moniosaaminen korostuu, samoin opettajan työ opiskelujen ohjaajana. Pitäisi löytää ne tavat, joilla jokainen oppii.

– Osa opiskelijoista tarvitsee ohjausta ja tukea opintojensa aikana niin, että osaisivat valita polun, joka tuo heidän vahvuutensa esille. Se muuttaa myös opettajan roolia tiedonjakajasta ohjaajan ja valmentajan suuntaan, Rasku sanoo ja toteaa muutoksen alkaneen opettajan työn osalta jo 1994, kun näyttötutkinnot otettiin käyttöön.

Ammattikoulutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten eli työelämän kanssa. Työssäoppimispaikkoja löytyy Raskun mukaan melko hyvin, hiukan alasta ja alueesta riippuen. Hyvä yhteistyö hyödyttää sekä oppijaa että yritystä.

– Yksi Taitaja-tapahtuman tehtävistä on viestiä ammattikoulutuksen eri urapoluista ja monista mahdollisuuksista. Usein käsitykset ammattikoulutuksesta ja siitä, mitä ammattityö voi olla, ovat vanhentuneita, Seija Rasku muistuttaa.

Yle lähettää keskiviikkona 11. toukokuuta suoraa nettilähetystä Seinäjoki Areenalta Taitaja2016 tapahtumasta. Striimiä voi seurata täältä.