Kokkimestari vietti 11 vuotta Valkoisen talon kellarissa

Maailman supervallan johtajan keittiömestari on työ, johon pitää uppoutua. Työntunteja ei lasketa. Sekä Bill Clintonia että George W. Bushia palvellut Walter Scheib kertoi viettäneensä käytännössä yli vuosikymmenen putkeen Valkoisen talon kellarikerroksessa.

Ulkomaat
Toimittaja maistaa keittoa
Ylen kesäsarjan käsikirjoittaja, ulkomaantoimittaja Mika Hentunen pääsi Valkoisen talon kokki Walter Scheibin koemaistajaksi kymmenen vuotta sitten. Kasviskeitto oli mitä maistuvinta.Yle

– Valkoisessa talossa ei koskaan, ei missään asiassa, ole kyse kokista. Ne kaksi tähteä ovat kakkoskerroksessa, Walter Scheib kertoi vuonna 2006, Valkoisen talon eristyksestä juuri vapauduttuaan. Toisessa kerroksessa asuu ja työskentelee Yhdysvaltain presidenttipari.

– Sitä mieleisempää eristystä ei olisi voinut olla, hän kiirehti lisäämään.

11 vuotta Clintoneja ja Busheja palvellut Scheib on ollut yksi Valkoisen talon pitkäaikaisimmista ja tunnetuimmista kokeista. Hän kuoli viime kesänä onnettomuudessa vain 61-vuotiaana.

Scheibin elämäntyötä esitellään kolmen viikon kuluttua käynnistyvässä Ylen Radio Suomen kesäsarjassa Miehemme maailmalla.

"Kuin Broadway-tuotanto"

Scheibin kerrotaan jättäneen lähtemättömän perinnön Valkoisen talon keittiöön. Perfektionisti teki jo päivällisten valmistelusta taidetta: kaikkea hiottiin viikkokausia yhä uudestaan kuin Broadway-tuotannossa.

Hän valmisti itse aterian 15–20 kertaa mielessään kokonaisuudessaan ennen kuin koskikaan pannuun ja kattilaan.

Hillary Clinton antoi mahdollisuuden 

Hän oli pitkään rivikokkina Länsi-Virginiassa, kunnes 1990-luvun puolivälissä tarjoutui mahdollisuus toteuttaa amerikkalainen unelma. Presidentin puoliso Hillary Clinton tuli vieraaksi Greenbriar-hotelliin, jossa hän työskenteli.

Hillaryja Bill Clinton ovat työskennelleet yhdessä Valkoisessa talossa ja monissa muissa tehtävissä. Kuva Hillaryn vaalikampanjasta 2006.
Hillaryja Bill Clinton ovat työskennelleet yhdessä Valkoisessa talossa ja monissa muissa tehtävissä. Kuva Hillaryn vaalikampanjasta vuodelta 2006. Justin Lane / EPA

Scheib pisti parastaan. Clinton oli niin vaikutettu, että pestasi hänet siltä istumalta Valkoiseen taloon.

Hirveät paineet onnistua  

Tähtikokki Scheibista tuli ensimmäisen valtiovierailun yhteydessä. Tehtävä ei vaikeampi olisi voinut olla, sillä vieras oli Ranskan presidentti Jacques Chrirac. Scheibin edeltäjä Valkoisessa talossa oli ranskalainen gourmet-taituri Pierre Chambrin.

Hillary Clinton lähetti keittiöön viestin.

– Olemme odottaneet tätä vierailua yli vuoden. Tämä on mahdollisuutesi näyttää, mitä osaat.

Scheib ymmärsi siitä, että mokaaminen tarkoittaisi lippua Länsi-Virginian maitojunaan.

– Olin monta päivää kauhusta jäykkänä, hän paljasti haastattelussa.

Teki Chiracista Amerikan ystävän

Kohtalonpäivällisellä Chirac nousi lopulta ylös maljapuhetta varten.

– Olen kuullut paljon amerikkalaisesta ruuasta. Jos tämä on amerikkalaista ruokaa, minä todella pidän siitä, Chirac sanoi.

Seuraavana aamuna Scheibia odotti uusi lappunen Clintonilta. Siinä oli vain yksi sana.

– Magnifique (loistavaa.)

Presidentit haluavat hampurilaisia! 

Juhla-aterioiden lisäksi hän teki presidenteille arkiruokaakin. Scheib paljasti naureskellen, että kun Hillary Clinton ja Laura Bush olivat poissa kotoa, presidentit Clinton ja Bush toivoivat usein yksinkertaista ruokaa.

– Hampurilaisia ja pihvejä.

Valkoisen talon edusta.
Valkoisen talon portin eteen pääsee vapaasti. Mika Hentunen / Yle

Hän klokkasi yli tuhannelle valtiovieraalle, myös Suomen presidenteille Martti Ahtisaarelle ja Tarja Haloselle. Päivällinen valmisteltiin aina samoilla periaatteiila.

Niitä seurattaneen myös perjantaina, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Valkoisessa talossa.

– Tip of the hat, pääruoka, oli osittain vieraan oman maan keittiöstä. Siinä joko ruuan aineksia tai vaikkapa valmistustekniikka oli hänen kotimaastaan, mutta kokonaisuus oli kokattu amerikkalaisella tyylillä. Muut kattaukset olivat sitten vuodenajan mukaan parhaista saatavilla olevista amerikkalaisista raaka-aineista, Scheib kertoi.