Fortumista yhteistyökumppani Lahti Energian voimalainvestointiin?

Lahti ja Fortum neuvottelevat kumppanuudesta lämmöntuotannossa Lahti Energia uuteen suurvoimalaan. Suunnitelmissa on kaupungin ja Fortumin yhteisyritys, joka ottaisi hoitoonsa Lahti Energian nykyisen sähkön ja lämmön tuotannon.

Lahti energia
Kymijärven voimala Lahdessa.
Mika Moksu / Yle

Lahti harkitsee energiayhteistyötä Fortumin kanssa.

Suunnitelmissa on järjestely, jossa Lahti Energian nykyisestä sähkön ja lämmön tuotannosta sekä lämpöliiketoiminnasta muodostettaisiin yhteisyhtiö Fortumin kanssa.

Yhteistyötä selvitetään osana Lahti Energian lämpölaitosinvestoinnin valmistelua.

Aloite yhteistyöhön on alun perin tullut Fortumilta

Jyrki Myllyvirta

– Nyt pyritään nopeasti kartoittamaan se, että onko polulla realistista edetä. Aloite yhteistyöhön on alun perin tullut Fortumilta, sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Nykyinen Lahti Energia jäisi kuitenkin henkiin.

"Investointi merkitsee paitsi velkaa myös riskiä"

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta vakuuttaa, että Lahti Energian markkina-arvosta huomattava osa jäisi edelleen kaupunkiomisteiseen energiayhtiöön.

– Fortumin kiinnostus on nimenomaan lämpöliiketoiminnassa. Lahti Energialla on sen lisäksi sähkönsiirtoa, se omistaa tuotanto-osuuksia voimaloissa ja harrastaa sähkön myyntiä. Ne on niitä asioita, jotka joka tapauksessa mahdollisesta yhteisyrityksestä huolimatta jäisivät kokonaan kaupungin omistaman Lahti Energian haltuun.

Kaupunginhallitus keskusteli maanantaina Lahti Energian uuden voimalainvestoinnin rahoitusjärjestelyistä. Kymijärven voimala-alueelle suunnitellaan noin 150 miljoonan euron hintaista laitosta, joka käyttäisi pääosin biopolttoaineita energiantuotantoon.

-– On selvää, että investointi merkitsee paitsi velkaa myös riskiä, sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Lahdella edessä satojen miljoonien eurojen investoinnit

Toisena vaihtoehtona pohdinnassa on voimalan rakentaminen kaupungin takauksella ja pääomituksella.

Kysymys ei ole siitä, että Lahti olisi luopumassa energiayhtiöstään

Juha Rostedt

– Kysymys ei ole siitä, että Lahti olisi luopumassa energiayhtiöstään. Se ei ole ollut lähtökohta eikä tule olemaan lopputulos, vakuuttaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt.

Rostedtin mukaan Lahti Energian voimalainvestoinnilta ei voida välttyä, koska Kymijärvi ykkönen on tiensä päässä. Uusi lämpövoimala on rakennettava Lahteen vuonna 2020.

– Näyttää siltä, että sähkön hinta pysyy niin alhaalla vielä pitkään, että yksin sähkötuotantoon rakentaminen ei ole kannattavaa, perustelee Rostedt yhteistyösuunnitelmia Fortumin kanssa.

– Lahdella on suuret taloudelliset haasteet. Edessä on noin 400 miljoonan euron lisäinvestoinnit muun muassa kouluihin. Samaan aikaa tulee Lahti Energian voimalahanke, joka on Lahden historian kaikkien aikojen kallein investointi, jatkaa Rostedt.

Kaupunginvaltuuston on määrä linjata energiaratkaisuja kesäkuun 13. päivän kokouksessaan.