1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lämmityspolttoaineiden verotus kiristyy – yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon veroalesta ei luovuta

Lämmityspolttoaineiden hiilidioksidiveron nostolla hallitus paikkaa sitä, että jättääkin ennalleen yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen. Hallituksen tavoitteena on parantaa uusiutuvien energialähteiden asemaa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna.

Kotimaan uutiset
Helsingin Energian kivihiilivoimalaitos Hanasaaressa.
Helsingin Energian kivihiilivoimalaitos Hanasaaressa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on muuttanut hallituksen energiaverolinjausta tukeakseen yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon kilpailukykyä. Valiokunta linjasi tiistaina, että sähkön ja lämmön yhteistuotannon hiilidioksidiveron alennuksen eli niin sanotun CHP-veroleikkurin poiston sijaan hallitus korottaa lämmistyspolttoaineiden verotusta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan valiokunta päätti jättää CHP-leikkurin ennalleen, koska VTT:ltä tilatun selvityksen mukaan sähkön- ja lämmöntuotannon veroalennuksesta luopuminen ”ei olisi edistänyt hallitusohjelmassa sille asetettuja ympäristö- ja energiapoliittisia tavoitteita.”

Hiilidioksiditonnin hinta nousee

Jotta hallitus pääsisi sopimaansa verotuottoon, talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti nostaa lämmityspolttoaineiden hiilidioksidiveron laskentaperusteena olevaa hiilidioksiditonnin hintaa vuoden 2017 alusta 58 euroon tonnilta. Hinta olisi sama kuin liikenteen polttonesteillä. Vuoden 2016 alusta hiilidioksiditonnin hinta nousi 44 eurosta 54 euroon.

Lisäksi energiasisältöveroa korotetaan hieman. Korotuksesta noin kolme neljäsosaa kohdistuisi hiilidioksidiveroon ja yksi neljäsosa energiasisältöveroon.

Turpeen verotasoon ei ehdoteta korotuksia. Korotus kohdistuisi fossiilisista polttoaineista voimakkaimmin kivihiileen ja parantaisi uusiutuvien energialähteiden asemaa fossiilisiin polttoaineisiin nähden.

Lämmityspolttoaineista kannetaan kahta veroa

Kuten VTT:n raportissa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), fossiilisista lämmityspolttoaineista, eli kevyestä ja raskaasta polttoöljystä, maakaasusta ja kivihiilestä kannetaan energiasisältöön eli lämpöarvoon perustuvaa energiasisältöveroa ja syntyvään hiilidioksidipäästöön perustuvaa hiilidioksidiveroa.

CHP-veroleikkuri puolittaa yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron muun muassa tuotannon kilpailukyvyn parantamiseksi. Hallitusohjelmassa esitettiin, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ohjataan vähemmän päästöjä tuottavaksi poistamalla portaittain hiilidioksidiveron alennus.

VTT arvioi, että CHP-veroleikkurin poisto olisi kasvattanut verokertymää noin 70 miljoonaa euroa. Verosta yli 60 prosenttia olisi kannettu pääkaupunkiseudulta ja yli 90 prosenttia Etelä-Suomen suurista kaupungeista.

Viimeinen kappale lisätty 10.5.2016 klo 13:55.

Lue seuraavaksi