1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Hävitys varmistui: MM-hiihtolatujen levennys tuhosi ainutlaatuisia juoksuhautoja Lahdessa

Sisällissodan aikaisten muinaismuistojen tuho on varmistunut Lahdessa. Selvityksen mukaan latu-urien luvaton leventäminen on jyrännyt muutamia kymmeniä taistelukaivantoja. Museoviraston mukaan tuhotöistä voi tulla sakkoja tai jopa vankeutta.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Museovirasto ja Lahden kaupunginmuseon tutkijat pitävät parhaillaan katselmusta Lahden hiihtokeskuksen ympäristössä. Katselmuksen tarkoitus on selvittää, onko ensi vuoden MM-kisoihin liittyvistä rakennustöistä aiheutunut korvaamatonta haittaa muinaismuistoalueille.

Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Hannu Takala kertoo tuoreessa selvityksessä paljastuneen, että latulevennykset tuhosivat alueelta muutamia kymmeniä muinaismuistokohteita

– Lahdessa on satoja taistelukaivantoja ja juoksuhautoja. Pahinta on se, että osa niistä on merkitty kaavaan lailla suojelluiksi muinaisjäännöksiksi, ja yksi sellainen kohde on tuhoutunut osittain. Koko taistelupaikka on muuttunut siitä, mitä se oli vuosi sitten.

Lahden MM-latureiteillä on muun muassa sisällissodan ampumapoteroita vuodelta 1918. Museovirasto päättää katselmuksen jälkeen, onko tarpeen ryhtyä jatkotoimenpiteisiin ja jos, millaisiin.

Museovirasto odottaa kaupungilta maastokatselmuksen jälkeen selvitystä siitä, miten on mahdollista, että latulaajennuksissa vahingossa tuhottiin historiallisesti arvokkaita kohteita.

Museoviraston lakimies Juha Maaperä sanoo, että päätöksen mukaan tuhoista voi seurata sakkoja tai jopa vankeutta. Museoviraston mukaan esimerkiksi toimenpidekieltoja hiihtokeskuksen alueelle ei ole tulossa, koska Museovirasto ei halua vaarantaa valmistautumista MM-kisoihin.

Museo: Taistelumaastot tärkeitä, tekevät historiaa eläväksi

Latu-uria ryhdyttiin leventämään Lahdessa vuoden 2017 MM-kisoja varten vuosi sitten kesällä. Rakentaminen lähti tuolloin liikkeelle vauhdilla eikä esimerkiksi rakennuslupia maastorakentamiseen ollut haettu.

Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Takala huomauttaa, että museon tehtävä on vaalia sitä, että ihmiset voisivat tulevaisuudessakin tutustua kotimaansa historiaan. Siksi muinaismuistoja on arvostettava ja suojeltava, hän perustelee.

Taistelumaastoja on säilynyt Suomessa vähän.

Hannu Takala

– Taistelumaastoja on säilynyt Suomessa vähän. Lahdessa sisällissodan taistelut olivat todella kovat, sisällissota päättyi Lahdessa. Juoksuhaudat ovat autenttisia todisteita siitä ajasta. Taistelumaastoihin tutustumalla voi saada menneisyyttä eläväksi ja ymmärrystä nykypäivään.

Takala korostaa, ettei museolla ole mitään MM-hiihtoja vastaan, mutta hänestä rakennustöissä on ollut liian monta toimijaa, mikä johti muinaismuistojen tuhoutumiseen

– MM-kisat ovat kiva asia Lahdelle. Mutta lupamenettely ei ole ollut selvä kaikille toimijoille tai on tapahtunut laiminlyöntejä. Toivottavasti syy selviää, eikä jatkossa vastaavaa tapahdu.

Epäselvyyttä maaastotarkastuksen ajankohdasta

Katselmuksessa ihmeteltiin, miksi kaupungin puolelta mukana oli vain museopuolen virkakuntaa.

Viestintäpäällikkö Heini Moison mukaan kyseessä on ollut epäselvyys ajankohdasta - muita kaupungin virkamiehiä ei ollut paikalla, koska he eivät olleet tulkintavirheen vuoksi saaneet kutsua kyseisenä ajankohtana.

Kaupunki aikoo selvittää, miten jatkossa voidaan välttää vastaavat tulkintavirheet ja kaikki asianosaiset saavat samalla tavalla tiedon asiasta.

Viimeinen kappale lisätty juttuun klo 17.55.