1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiipeilijät yrittävät Mount Everestin huipulle ensi kertaa kolmeen vuoteen

Kahtena edellisenä vuonna kiipeilykautta sävyttivät vakavat onnettomuudet, jotka katkaisivat kiipeilykauden kesken.

Ulkomaat
Himalajan vuoriston Mount Everest (kesk.) kuvattuna lentokoneesta.
Himalajan vuoriston Mount Everest (kesk.) kuvattuna lentokoneesta.Martin Athenstaedt / EPA

Sadat kiipeilijät yrittävät tällä viikolla ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen valloittaa maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipun.

Kahtena edellisenä vuonna kiipeilykausi katkesi kesken, kun Nepalin puoleista etelärinnettä koettelivat vakavat onnettomuudet.

Vuonna 2014 lumivyöryssä kuoli 16 sherpaopasta. Viime vuonna puolestaan ainakin 18 kiipeilijää ja opasta kuoli, kun maanjäristys laukaisi vuorella lumivyöryn. Järistyksessä kuoli kaikkiaan noin 9 000 ihmistä eri puolilla Nepalia.

Nyt reitti huipulle on jälleen auki ja vuoren rinteillä on satoja ulkomaisia kiipeilijöitä oppaineen yrittämässä 8 850 metrin korkeudessa sijaitsevan huipun valloitusta.

Ensimmäiset saattavat yltää huipulle jo torstaina, jos sää suosii.

Normaalivuonna satoja kiipeilijöitä

Vuonna 2013 lähes 700 kiipeilijää saavutti Mount Everestin huipun, mutta kahtena seuraavana vuonna yritykset jäivät yksittäisiksi.

Syyskuussa huipulle pyrki yksi japanilaiskiipeilijä, mutta hänen täytyi keskeyttää yritys 8 150 metrissä lumisateisen ja tuulisen sään vuoksi.

Toissa vuonna huipulle pääsi ainoastaan yksi kiinalainen nainen, mutta monet kritisoivat hänen suoritustaan (siirryt toiseen palveluun), koska hän oli ylittänyt helikopterilla paikan, jossa lumivyöry oli vaatinut 16 kuolonuhriaan.

Ensimmäisinä Mount Everestin huipulle kiipesivät uusiseelantilainen Edmund Hillary ja nepalilainen Tenzing Norgay 29. toukokuuta 1953.

Helmikuuhun 2014 mennessä huipulle oli kiivetty kaikkiaan 6 871 kertaa, kertoo British Mountaineering Council BMC. (siirryt toiseen palveluun) Jotkut, enimmäkseen sherpat, ovat tehneet sen useammin kuin kerran, joten huipulla oli käynyt kaikkiaan 4 042 ihmistä. Sherpat Apa ja Phurba Tashi olivat käyneet siellä ennätykselliset 21 kertaa.

Korjattu 10.5. klo 16.05 Edmund Hillaryn ja Tenzing Norgayn kansallisuudet.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi