1. yle.fi
  2. Uutiset

Polkupyörillä Pariisiin: "Hyvän asian puolesta on ilo polkea"

Tamperelaisryhmä aikoo polkaista 1400 kilometriä Ranskan pääkaupunkiin. Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyllä kerätään rahaa syöpäsairaille lapsille ja heidän omaisilleen.

Kotimaan uutiset
Team Rynkebyn edustajia lähdössä aamulenkille
Team Rynkebyn edustajia lähdössä aamulenkille.Mari Vesanummi / Yle

TampereMustalahden satamasta lähti aurinkoisena kevätaamuna liikkeelle viiden kelta-asuisen polkupyöräilijän ryhmä. Team Rynkebyn Tampereen viisikko oli starttaamassa aamulenkille, ryhmän jäsenen Mikko Penttilän mielestä pienelle kierrokselle.

– Aamulenkki vähän vaihtelee, kun työt kutsuvat. Yleensä aamulla käydään vähän lyhkäisempi lenkki, ehkä sellainen nelisenkymppiä.

Team Rynkebylle 40 kilometriä on melko vähän. Heinäkuussa porukka lähtee polkemalla Pariisiin. 1400 kilometrin matkalla tärkeää on vauhti, sanoo Penttilä.

– Vauhti tappaa, ei matka. Laulu pitää ainakin hereillä.

Taustalla on hyväntekeväisyys Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten hyväksi, kertoo Heli Vento. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon kerättyä rahoja syöpää sairastaville lapsille ja nuorille.

– Hyvän asian puolesta on ilo polkea.

Poljettuna tuhansia kilometrejä

Team Rynkebyn jäsenten tavoitteena on polkea ainakin 2 500 kilometriä ennen heinäkuista starttia Pariisiin. Osa tiimiläisistä on aloittanut pyöräilyn tammikuussa ja lähtöön on nyt vajaat pari kuukautta.

Mikko Penttilällä ja Antti Ollilalla on kilometrejä mittarissa jo 1 700. Heli Vento ja Ari Kauppinen ovat pyöräilleet noin 1 100 kilometriä ja Ilkka Kivistö-Rahnasto viimeisenä aloittajana 950 kilometriä.

Team Rynkebyn edustajia lähdössä aamulenkille
Mikko Penttilä, Heli Vento, Ari Kauppinen, Ilkka Kivistö-Rahnasto ja Antti OllilaMari Vesanummi / Yle

– Kuukausi sitten aloitin ja laskin siinä, että noin 200 kilometriä viikkoon, niin se tulee täyteen. Sitä tahtia olen jatkanut. Ehkä näillä keleillä tulee enemmänkin.

Turvallinen ryhmäajo tärkeää

Team Rynkebyn tunnistaa mm. tiimivaatteista, tiimipyöristä ja ryhmäpolkaisujen iloisista tervehdyksistä. Antti Ollila on kehittämässä porukalle myös omaa ryhmähuutoa.

Ryhmässä ajamisessa korostuu tiimin mukaan turvallisuus ja liikennesääntöjen noudattaminen.

Vaikka kyseessä on hyväntekeväisyys, ei tavoitteissa puhuta niinkään euroista. Ryhmä pyritään tavoittamaan mahdollisimman paljon erilaisia yhteistyökumppaneita, jotka olisivat innostuneita lähtemään toimintaan mukaan ja lahjoittamaan.

– Olemme erittäin hyvässä vauhdissa tänä vuonna. Varsinainen lahjoitustulos julkaistaan lahjoitusgaalassa syksyllä.

Neljä suomalaisjoukkuetta

Team Rynkeby on pohjoismainen hyväntekeväisyystapahtuma, jossa pyöräilyjoukkueet pyöräilevät joka vuosi Pariisiin ja keräävät siten rahaa syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Tänä vuonna pyöräily järjestetään 15. kerran.

Heinäkuun 8.-16. välisenä aikana Pariisiin polkee Suomesta neljä joukkuetta: Espoo, Helsinki, Tampere ja Jyväskylä. Joukkueiden jäsenet edustavat kumpaakin sukupuolta, eri ikä- ja ammattiryhmiä sekä vaihtelevia koulutus- ja harrastustaustoja.

Projektissa on mukana kaikkiaan 1 600 pyöräilijää ja 400 avustajaa viidestä maasta. Tanskasta on 18 joukkuetta, Ruotsista 11, Suomesta neljä, Norjasta neljä ja Färsaarilta yksi joukkue.

Eri maista kerätyt rahat lahjoitetaan lyhentämättöminä kunkin maan paikalliselle syöpäyhdistykselle. Suomessa kerätyt rahat lahjoitetaan Sylva ry:lle.

Lue seuraavaksi