Ministeriö käynnisti erityiskoulutuksen turvapaikanhakijoille suomalaisesta yhteiskunnasta

Ensi vaiheessa liki tuhannelle turvapaikanhakijalle kerrotaan esimerkiksi tasa-arvosta, lainsäädännöstä ja työelämästä. Kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden "hyviin väestösuhteisiin" tähtäävä koulutus on meneillään Lieksassa.

Kotimaa
Lieksan vastaanottokeskus.
Heikki Haapalainen / Yle

Oikeusministeriö haluaa parantaa turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön yhteiseloa erityisellä koulutuksella. Tavoitteena ovat ministeriön mukaan hyvät väestösuhteet.

Turvapaikanhakijoille kerrotaan tasa-arvosta, pelisäännöistä, lainsäädännöstä sekä työelämästä ja opiskelusta.

Katriina Nousiainen

Niin sanotussa Trust-hankkeessa ovat mukana vastaanottokeskukset Lieksasta, Huittisista, Nurmijärveltä, Oulusta, Raaseporista, Tampereelta ja Torniosta. Näissä on yhteensä liki 1 000 turvapaikanhakijaa.

– Turvapaikanhakijoille kerrotaan muun muassa suomalaisesta tasa-arvosta, pelisäännöistä, lainsäädännöstä sekä työelämästä ja opiskelusta, kertoo ylitarkastaja Katriina Nousiainen.

Vastaanottokeskusten henkilöstö saa puolestaan opastusta turvapaikanhakijoiden ja muun yhteiskunnan linkkinä toimimiseen. Kaksipäiväinen koulutus on tarkoitus laajentaa myöhemmin muihinkin vastaanottokeskuksiin. Koulutus on nyt meneillään Lieksassa. Kolmivuotisessa hankkeessa oikeusministeriön yhteistyökumppaneina toimivat työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti.