Puretaan sittenkin: vanha lentokonetehdas kumoon ehkä jo syksyllä Tampereella

Vanha lentokonetehdas Tampereen Härmälänrannassa puretaan kokonaisuudessaan maaperän kemikaalijäämien takia. Alun perin rakennusyhtiö aikoi säilyttää osan lentokonetehtaasta muistona teollisuushistoriasta.

Kotimaa
Lentokonetehtaan uudisrakennus
Lentokonetehtaan tilalle suunniteltu uudisrakennusSkanska

Skanska aikoo aloittaa Tampereen Härmälän vanhan lentokonetehtaan purkamisen ensi syksynä, jos tarvittavat luvat saadaan voimaan. Rakennusyhtiö hakee tehtaan tontille toukokuun aikana poikkeamaa nykyisestä asemakaavasta sekä kaavamuutosta, jotka mahdollistavat vanhan rakennuksen purkamisen sekä uuden rakentamisen.

Purkutyöt voisivat alkaa syksyllä, jolloin purku- ja kunnostustyöt kestäisivät loppuvuoden, kertoo yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanskasta.

– Toivomme, että uusi asemakaava olisi lainvoimainen keväällä 2017. Tällöin voisimme aloittaa uuden rakennuksen toteuttamisen.

Alun perin rakennusyhtiö Skanska aikoi säilyttää osan lentokonetehtaasta muistoksi teollisuushistoriasta. Myöhemmin kävi ilmi että rakennuksen alla maaperässä on aiemmin arvioitua enemmän kemikaalijäämiä, joita ei voida Skanskan mukaan puhdistaa vanhaa rakennusta purkamatta.

Teollisuushistoria väistyy uuden tieltä Härmälänrannassa

Härmälänrannan yleissuunnitelman ytimenä on ollut lentokonetehtaan muoto ja sijainti. Nyt vanhan lentokonetehtaantilalle on tulossa uudisrakennus, joka tarjoaa tiloja alueen palveluille sekä pysäköinnille.

Vanhan lentokonetehtaan seinää
Vanhasta lentokonetehtaasta toivottiin Härmälänrannan asuinalueen sydäntä.Anna Sirén / Yle

Alueelle rakennetaan Härmälänrannan asuinaluetta. Härmälänrannan ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi vuonna 2007. Toisen vaiheen toteuttaminen on alkanut vuonna 2015, ja se saataneen päätökseen vuonna 2026.

Härmälänrannan alue sijaitsee Pyhäjärven etelärannalla Härmälän kaupunginosan naapurissa noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Kun Härmälänranta kokonaisuudessaan valmistuu, siellä on arviolta noin 4 500 asukasta. Alue on kooltaan 21 hehtaaria. Asuntorakentamista on suunniteltu kaikkiaan 200 000 kerrosneliömetriä ja toimitiloja 18 000 kerrosneliömetriä.