Akateemikko Ilkka Hanski on kuollut

Metapopulaatiokäsitteen ja -teorian kehittäjänä tunnettu Hanski nimitettiin akateemikoksi viime vuonna.

tiede
Akateemikko Ilkka Hanski.
Akateemikko Ilkka Hanski.AOP

Tieteen akateemikko Ilkka Hanski on kuollut. Kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia biologisista tutkimuksistaan saanut Hanski menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen, kertoo Helsingin yliopisto.

Metapopulaatiokäsitteen kehittäjänä tunnetuksi tullut Hanski oli yksi maailman johtavia ekologeja ja evoluutiobiologeja. Luonnon monimuotoisuutta laajasti tutkinut Hanski johti kuolemaansa asti Helsingin yliopiston Viikin kampuksella sijaitsevaa Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskusta.

Hanski nimitettiin akateemikoksi viime vuonna. Tuolloin Yle Uutiset kirjoitti hänen urastaan näin:

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski (s. 1953) on erityisen tunnettu ja arvostettu metapopulaatiokäsitteen ja -teorian kehittäjänä, miltä alalta hän on julkaissut lähes 200 artikkelia ja useita kirjoja.

Kyseisen tieteenalan tutkimuskohde on pirstoutuneen elinympäristörakenteen vaikutus lajien ekologiaan ja evoluutioon. Hanski on tutkimustyössään korostanut teoreettisen ja empiirisen tutkimuksen kiinteää vuorovaikutuksen.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski aloitti vuonna 1991 ainutlaatuisen täpläverkkoperhostutkimuksen Ahvenanmaalla. Se on ainutlaatuinen ja kansainvälisesti hyvin tunnettu mallisysteemi, jonka avulla on tutkittu monia ekologian ja evoluutiobiologian keskeisiä kysymyksiä.

Hanskin tutkimus on kohdistunut myös luonnon monimuotoisuuden laajempaan merkitykseen ja suojeluun. Uusimmissa tutkimuksissaan hän on selvittänyt ihmisten asuinympäristön biologisen monimuotoisuuden vaikutusta allergioihin ja muihin tulehdusperäisiin sairauksiin.

Hanski on myös kansanomaistanut tiedettä ja kirjoittanut suurelle yleisölle suunnattuja kirjoja luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä.Hän osallistuu aktiivisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Aiemmin tänä vuonna Hanskille myönnettiin espanjalaisen BBVA-säätiön Frontiers of Knowledge -palkinto uraauurtavasta työstä metapopulaatiobiologian alalla. Vuonna 2011 Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia myönsi hänelle arvostetun Crafoord-palkinnon.