Vauvan paijailu sytyttää vauvakuumeen herkimmin parikymppisille naisille

Vauvan hellittely tai nukkuvan lapsen näkeminen aiheuttavat voimakkaimpia vauvakuumeen tunteita nuorille, parikymppisille naisille. Miehille vauvojen näkeminen herättää voimakkaimman kaipuun oman lapsen saamiseen hiukan vanhempana. Bussissa itkevä lapsi puolestaan ärsyttää kaikenikäisiä yhtä lailla.

Kotimaa
Lapsi äidin sylissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Vauvojen näkeminen ja paijailu herättävat voimakkaimpia vauvakuumeen tunteita parikymppisissä naisissa. Tämä käy ilmi Väestöliiton vuoden 2015 Perhebarometrista. Vauvakuume määriteltiin voimakkaaksi kaipuuksi saada oma lapsi.

Väestöliiton perhetutkija Lasse Lainiala pitää yllättävänä, että vauvakuumeen tunteet heräävät herkimmin nuorilla. Keskimäärin suomalaiset naiset kuitenkin saavat ensimmäisen lapsensa 29-vuotiaina. Isäksi puolestaan tullaan ensimmäistä kertaa keskimäärin 31-vuotiaana.

– Varmasti se vaikuttaa, että tunne-elämä on herkempää nuorena. Erilaiset ärsykkeet vaikuttavat silloin voimakkaammin, Lasse Lainiala sanoo.

Vauvakuumetta potevat niin naiset kuin miehet

Parikymppisistä lapsettomista naisista noin puolelle vauvoihin liittyvien asioiden näkeminen herätti vauvakuumetta, yhden lapsen äideistä vielä hieman useammalle. Herkkyys vauvojen näkemisen aiheuttamiin tunteisiin väheni, kun ikä oli korkeampi.

Vauvakuume ei ole pelkästään naisten juttu, vaan jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sitä potevat myös miehet. Viime vuoden Perhebarometrin mukaan vauvojen näkemiseen reagoivat melko tasaisesti kaikenikäiset miehet, kaikkein herkimmin kuitenkin 26–30-vuotiaat.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia tunteita vauvojen ja pikkulasten näkeminen saa aikaan. Tämä ei kerro pitkäaikaisista, todellisista vauvahaaveista.

Bussissa itkevä lapsi ärsyttää kaikenikäisiä

Pienten potkuhousujen tai helistimien hypistely ei vielä herätä kovin voimakkaita tunnereaktioita, ei myöskään vauvojen näkeminen televisio-ohjelmissa.

– Eniten vauvakuumeen tunteita herättää, jos pitää vauvaa sylissä, hellittelee vauvaa tai näkee nukkuvan lapsen, joka ei sillä hetkellä itke, vaan nukkuu rauhallisesti rattaissa tai sängyssä, Lainiala sanoo.

Toisaalta vauvat ja pikkulapset herättävät negatiivisia tunteita kaikissa ikäryhmissä samalla mitalla, perhetutkija Lasse Lainiala kertoo.

– Ikäyhteyttä ei näyttänyt olevan silloin, jos bussissa on itkevä lapsi tai esimerkiksi näkee kakkavaippoja. Nämä asiat ärsyttivät kaikenikäisiä saman verran, Lasse Lainiala toteaa.