Lasten liikennepuisto hiljenee Torniossa

Lasten liikennepuisto pidetään suljettuna tulevan kesän ajan Torniossa. 30 vuotta toiminnassa ollut liikennepuisto on rapistunut ja kaupungilta ei ole liiennyt rahaa sen kunnostamiseen.

Tornio
Tornion liikennepuisto rapistuneena.
Riikka Rautiainen / Yle

Lasten liikennepuistossa on tulevana kesänä tavanomaista hiljaisempaa. Tornion nuorisotoimi on ilmoittanut, että se ei enää järjestä liikennepuistossa ohjattua toimintaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nuorisotoimen kesätyöntekijät eivät järjestä lapsille liikennekoulua, lisäksi lasten käyttämät ajoneuvot pysyvät lukkojen takana ja kioski suljettuna.

– Me tehtiin tämmöinen radikaali päätös, josta ollaan todella pahoillaan. Tätä on mietitty jo useampi vuosi, sillä meidän mielestä lapsilla ei ole täällä enää turvallista, perustelee nuorisotoimen päällikkö Auli Pietikäinen.

Liikennepuisto on Pietikäisen mukaan paikoin niin huonossa kunnossa, että ajaminen tökkää ajoradalle nousseisiin puunjuuriin. Kiitosta ei heru myöskään puistossa oleville rakennuksille. Kioskiin on saatu sähköt, mutta juoksevaa vettä siellä ei ole vieläkään eikä myöskään wc-tiloissa.

Meidän mielestä lapsilla ei ole täällä enää turvallista.

Auli Pietikäinen

– Sekä yleisön että työntekijöiden käytössä on kesäisin yksi bajamaja. Kädet pestään kannonnokassa olevassa astiassa, johon vesi vedetään läheiseltä koululta, sanoo Pietikäinen.

Hänen mukaansa lasten vanhemmilta on tullut palautetta kunnollisten sosiaali- ja wc-tilojen puuttumisesta.

– Kioski on käytännössä lahoamispisteessä ja aina sateen jälkeen sen edessä on iso vesilammikko, huokaa Pietikäinen.

Juhlavuodesta tulikin jotain ihan muuta

Juhannnussaaressa sijaitseva lasten liikennepuisto on perustettu 30 vuotta sitten. Se on Pietikäisen mukaan yksi Tornion suosituimmista lapsiperheiden kohtaamispaikoista.

– Täällä käy vuosittain 5000, jopa 10 000 ihmistä. Läheisillä nurmialueilla on kesäisin paljon perheitä esimerkiksi piknikillä ja tänne tullaan viettämään aikaa ystävien kanssa, sanoo Pietikäinen.

Tulevanakin kesänä kuka tahansa voi tulla liikennepuistoon, sillä itse puistoa ei ole suljettu, mutta ohjattua toimintaa ei vain järjestetä. Päinvastoin osa lapsille tarkoitetuista leikkitelineistä kiiltelee uuttuuttaan, mutta muu ympäristö on silminnähden rapistunutta.

Liikennepuistossa toiminnan järjestäminen on nuorisotoimen vastulla, mutta puiston kunnossapito on teknisen viraston kontolla.

– Kun jostakin paikasta tulee sen näköinen, että siitä ei enää pidetä huolta, niin ilkivaltaa on sitten enemmän ja tännekin murtaudutaan joka kesä.

Vuosien varrella aloitteita ja esityksiä liikennepuiston kohentamiseksi on Pietikäisen mukaan tehty ja kaupunginosayhdistys on ollut aktiivinen, mutta rahaa puiston kohentamiseen ei ole saatu.