Mies, jolla on ennätysmäärä älliä – 12 ainetta, 12 laudaturia

Ylioppilaskirjoitusten Suomen ennätys 11 laudaturia rikkoutuu tänä keväänä. Mikkeliläinen Vikke Elfving on kirjoittanut 12 ainetta ja kaikki ovat saaneet laudatur-merkinnän.

Kotimaa
Vikke Elfving
Timo Ikonen / Yle

Vikke Elfvingilla on takana satoja tunteja koulunpenkillä ja toinen mokoma kodin työpöydän ääressä.

– On saatu suuren luku-urakan jälkeen nauttia näistä mahtavista keleistä. Lukio on ihan kalkkiviivoilla ja lakki käydään ostamassa parin viikon päästä. Juhlat on tossa kesäkuun alussa, Vikke Elfving kertoo.

Maanantaina 23.5. on selvinnyt, että 20-vuotiaasta Elfvingistä tulee Suomen ennätysmies. Plakkarissa on jo 10 laudaturia. Viimeisimmät kaksi koetta ovat palanneet ylioppilastutkintolautakunnasta ällinä, mikä vahvistaa uuden Suomen ennätyksen.

Aiempi ennätys on 11 laudaturia.

"Kyllä tiettyä taktiikkasilmää vaatii tämäkin"

Elfving hajautti kirjoituksensa, koska kirjoitti 12 ainetta. Se vaati kolmeen kertaan jakamista. Ensimmäisenä keväänä hän kirjoitti kuusi ainetta, syksyllä neljä ja tänä keväänä kaksi.

– Vaikka sanotaan, että helppoahan se, kun on lukupäätä, niin ei. Homma oli äärimmäisen kova. Nöyrä työ on se avainsana. On kulutettu lukion penkkejä. On kulutettu kotona työpenkkiä. Hurjasti olen tehnyt töitä. On voittajafiilis, Elfving kertoo.

Hänelle luontevimpia ovat matemaattiset aineet, eli matematiikka, fysiikka ja kemia.

– Ne on hyvin eksakteja tieteitä. Kun ymmärrät asian, hallitset, silloin selviät tehtävästä kuin tehtävästä. Sitten laajempia kokonaisuuksia käsittävät aineet kuin psykologia, joissa ei ole valmiita vastauksia. Niissä pitää käyttää tosi paljon omaa päätä. Tykkään kyllä käyttää päätäni, mutta ei se niin helppoa ole, Elfving aprikoi.

Tämän hän otti huomioon myös kirjoituksia hajauttaessaan. Alusta asti Elfving lähti tavoittelemaan kahtatoista ällää.

– Taktiikka osoittautui hyväksi. Luotin siihen, että hallitsen matikan, fysiikan ja kemian niin hyvin, et oli aikaa lukea äidinkieltä, lyhytta saksaa ja lyhyttä venäjää. Et kyllä tää tiettyä taktiikkasilmää vaatii tämäkin.

"Olen kuin se formula-auton kuljettaja ja opettajat ovat se taustatiimi"

Mikkelin lukion opettajat nauroivat olleensa enemminkin sparraajia, joita Elfvingin puolestaan opettaa.

– Tosin, mitäpä koulu voi hänelle opettaa enää. Opettajat voivat olla ehkä sparraajina. Tai oikeastaan Vikke voi opettaa vähän opettajia, yhteiskuntaopin opettaja Tommi Oksanen naurahtaa.

Vikke ei tätä allekirjoita, päinvastoin kehuu hyviä ja ammattitaitoisia opettajiaan.

– Tämäkin suoritus on ollut pitkään tiimipeliä. Minä olen vähän kuin formula-auton kuljettaja ja opettajat ja muut on se taustatiimi. Opettajat ovat huomanneet, että on tavoitteita ja taitoa. Ovat sitten vaatineet enemmän. Joiltain opettajilta olen saanut lisävinkkejä ja sparrausta kohti tätä 12 ällän tavoitetta, Elfving kiittelee.

Lukemisen vastapainoksi Elfving harrastaa yleisurheilua ja pianonsoittoa.

400 metrin juoksija ja ällien mies näkee ylioppilaskirjoituksissa yhteyksiä urheiluun.

– Molemmat vaatii sinnikkyyttä. Huippuaika 400 metrillä vaatii rankkoja treenejä viikosta toiseen. Sama kirjoituksissa. Penkkejä pitää jaksaa kuluttaa, että hyvä tulos syntyy.

Älliä keränneen lukiolaisen unelmana tutkijan ura

Tässä vaiheessa mikään opinahjo ei ole ollut yhteydessä Mikkelin nuoreen neroon. Tosin hän aikoo jatkaa suoraan papereillaan opiskelemaan ja toivoo, että viiden vuoden opintojen jälkeen taskusta löytyy diplomi-insinöörin pätevyys.

Suunnitelmat ja haaveet tulevaisuuden suhteen ovat hahmollaan.

– Näen itseni yliopistouralla. Tulevaisuudessa lähden mahdollisesti tekemään väitöskirjaa. Tutkijan työhän olisi melko hienoa, Elfving miettii.

Muisti pelaa ja lukupäätä riittää, suostuuko kukaan pelaamaan Elfvingin kanssa Trivial Pursuitia?

– Annan sen verran tasoitusta, että pelataan vanhempaa versiota, 1980-luvulta, eli ajalta, jolloin minusta ei ole vielä tietoakaan. Jossain vaiheessa pitää kokeilla uudempaa ja sitten katsotaan, että pärjääkö muut lainkaan.

Juttua päivitetty 23.5. kello 9:14: Vikke Elfving on saanut Ylioppilastutkintolautakunnalta tiedon arvosanoistaan.