Työtä vailla? Tässä kymmenen lähes takuuvarmaa vinkkiä työnhakijalle

Tämän päivän työnhaussa ansioluetteloiden sijaan kilpailevat persoonat. Vauhtia haetaan sosiaalisesta mediasta, mutta monesti työpaikan saa se, joka tarttuu puhelimeen silloin, kun töitä ei ole edes tarjolla. Näillä ammattilaisen työnhakuvinkeillä sinäkin voit onnistua.

talous
Talent Hunt -rekrytointitapahtuma järjestettiiin Finlandia-talossa 9.5.2016.
Talent Hunt -rekrytointitapahtuma järjestettiiin Finlandia-talossa 9.5.2016.Antti Haanpää / Yle

Vaihtamalla paranee

Jos et pääse etenemään nykyisessä työpaikassasi eikä se enää anna sinulle muuta kuin palkkaa, kannattaa pohtia vaihtoehtoja. Työ haukkaa ison osan elämästä, joten siitä on saatava itsekin paljon. Yleensä ihminen kyllä tietää, milloin on aika vaihtaa työpaikkaa tai peräti koko alaa. Jos työssä ei ole pidemmän päälle mieluisaa, se vaikuttaa helposti elämän muihinkin osa-alueisiin. Tilanne voi hyvinkin parantua vaihtamalla – ainakin sen jälkeen tietää paremmin.

Ole itsekäs ja pysähdy

Kuka olen? Mitä haluan? Miksi haluan vaihtaa työpaikkaa? Mitä toivon uudelta työltäni? Työtä hakiessa saa olla luvan kanssa itsekäs ja pitääkin olla, jotta pystyy parhaiten kartoittamaan omaa persoonaansa ja osaamistaan. Pysähdy ja kirjoita ylös, mitä osaat ja millaisia töitä olet jo tehnyt. Erilaisista internetistä löytyvistä persoonallisuus- ja ammatinvalintatesteistä voi olla hyötyä omien kykyjen tunnistamisessa. Ammatinvalintapsykologit tai uravalmennuskonsultitkin auttavat eteenpäin.

Hallitse ainakin nämä

Jokaisen yrityksen toimintakulttuuri on erilainen, mutta yleisillä työelämätaidot kantavat pitkälle ja auttavat omaksumaan uusia työtapoja uudessa ympäristössä. Jos olet innostunut oppimaan, osaat ratkaista ongelmia, hallitset vuorovaikutuksen ja omaat viestintätaidot, korosta niitä! Ne kuuluvat niin sanottuihin yleisiin työelämätaitoihin. Moni työnantaja arvostaa niitä jopa varsinaista ammattitaitoa enemmän, joten uraliikkuvuudessa ei ole kyse aina erikoisosaamisesta vaan yleisistä työelämätaidoista.

Uskalla nousta esiin

Pelkkä hyvin tehty työ ei enää puhu puolestaan, sillä töihin halutaan hyviä tyyppejä. Oman osaamisen ja persoonan markkinointi on nykypäivää eikä sitä kannata arastella. Vaikka itsensä markkinoiminen tuntuisi tyrkyttämiseltä, on hyvä muistaa, että työnantaja ei tiedä sinusta muuta kuin sen, mitä hakemuksessasi, cv:ssäsi ja sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä, Facebookissa ja LinkedInissä itsestäsi kerrot. Pidä viestisi yhdenmukaisena kaikissa välineissä.

Kerro työnhaustasi

Jos ihmiset ympärilläsieivät tiedä, että haet töitä, he eivät myöskään voi auttaa sinua. Usein oikea kontakti voi löytyä yllättävässä yhteydessä, joten kerro tilanteen tullen millaista työtä olet etsimässä ja millaisista ammatillisista asioista haaveilet. Työpaikat menevät usein verkostojen kautta, joten älä väheksy ääneenpuhumisen voimaa.

Valmennuspalveluiden johtaja Anne Suonpää.
Valmennuspalveluiden johtaja Anne Suonpää Cimson Koulutuspalveluista kertoo vinkkinsä työnhakuun.Antti Haanpää / Yle

Erotu video-CV:llä

Videomuotoon ensimerkiksi kännykällä kuvattu CV on yleistyvä tapa hakea työtä ja kiinnittää persoonallasi työnantajan huomio. Video-CV:llä ei olepaperisen tapaan tiettyä vakiintunutta kaavaa, joten voit halutessasi räätälöidä videon hakemaasi työpaikkaan ja persoonaasi sopivaksi. Vaikka sisältö on tärkein, panosta myös videon tekniseen puoleen.

Bongaa markkinointikirjeellä piilotyöpaikka

Valtaosa työpaikoista menee tiskin alta ennen kuin niitä on pantu edes julkiseen hakuun. Tästä syystä kiinnostavaan työnantajaan on hyvä olla yhteyksissä vaikkei yrityksessä akuuttia työvoiman tarvetta olisikaan. Älä lähetä markkinointikirjettäsi henkilöstöpuolelle, ellet nimenomaan halua työskennellä siellä. Lähetä suoraan sen osaston pomolle markkinointikirje, jossa kerrot itsestäsi ja kiinnostuksestasi työskennellä kyseisessä yrityksessä. Kerro, miksi juuri sinä olisit hyvä lisä heidän yritykseensä. Tee selväksi, että tulisit mielelläsi käymään.

Soita, älä lähetä sähköpostia

Kun olet lähettänyt markkinointikirjeen tai hakemuksen yritykseen, voit hyvin soittaa perään esimerkiksi viikon kuluttua. Keskustelun saa luontevasti käyntiin, kun kysyt ovatko saaneet sen. Ehdota puhelimessa, että tulisit mielellään käymään. Muista, ettei ei ole välttämättä viimeinen sana. Eli jos kutsu ei heti käy, voit sanoa että olet myöhemmin uudelleen yhteyksissä. Kun yhteys on luotu ja olet päässyt visiitille esittäytymään, sinut muistetaan takuulla kun yritykseen tulee työpaikkoja, sillä työnantaja arvostaa aktiivisuutta ja sinnikkyyttä.

Uskalla kysyä miksei napannut

Jos työpaikka jää saamatta, voit hyvin soittaa yritykseen ja kysyä tulevaisuuden varalle, mikset tullut valituksi. Saatat saada hyödyllisiä vinkkejä työnhakuun tai ainakin mielenrauhan. Sano, että olet kiinnostunut kyseisen yrityksen työpaikoista jatkossakin. Työnantajaan tekee todennäköisesti vaikutuksen, että työnhaku oli sinulle iso juttu.

Sisuunnu takapakista

Työnhaku on kovaa peliä ja takapakkia tulee jokaiselle. Jos jokin paikka jää kovasta panostuksesta huolimatta saamatta, älä ota sitä henkilökohtaisesti vaan ajattele, että oma osaamisesi ei tällä kertaa ollut sitä, mitä haettiin. Yritä säilyttää rohkeus ja sinnikäs asenne mahdollisista karikoista huolimatta. Jossain vaiheessa niistä kertynyt sisukkuus koituu vielä voitoksesi.

Juttuun on haastateltu valmennuspalveluiden johtaja Anne Suonpäätä Cimson Koulutuspalveluista. Finlandia-talossa järjestettiin eilen maanantaina Talent Hunt -rekrytointitapahtuma, jossa arviolta 700 ihmistä kokeili uusia työnhakutapoja.