1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siemenet maahan ja multaa päälle – myös koululaisten kylvöt jäävät nyt säiden armoille

Eteläpohjalaisilla tiloilla kevätviljoista on kylvetty jo noin puolet. Jalasjärveläisellä Latva-Kivistön tilalla toukotyöt etenivät tänään loppusuoralle, kun apujoukotkin olivat parhaasta päästä. Steinerkoululaisten viljat on nyt kylvetty ja satoa odotellaan syksylle.

Kotimaan uutiset
Maire Jinabo ja Lotta Kuusela pääsivät kylvämään omin käsin hernettä ja kauraa sekä traktorin kyydissä vehnää.
Maire Jinabo ja Lotta Kuusela pääsivät kylvämään omin käsin hernettä ja kauraa sekä traktorin kyydissä vehnää.Päivi Rautanen/Yle

Latva-Kivistön tilalla on vieri vieressä pieniä maapalstoja. Ne ovat Etelä-Pohjanmaan Steinerkoulun eka- ja tokaluokkalaisten herne- ja kauramaita.

– Ei ollut vaikea kylvää. Laitettiin siemeniä maahan ja mullat päälle. Ei kasteltu, kun luonnosta tulee vettä, selittävät Lotta ja Maire, joiden palstat ovat jo valmiina kasvuun.

Viljan kylväminen ja sadon korjaaminen kuuluvat steinerkoululaisten toisen luokan ohjelmaan.

– Syksyllä elokuussa käymme viljan leikkaamassa. Sitten erotellaan jyvät akanoista, jauhetaan ne jauhoksi ja lopuksi valmistetaan leiväksi, kertoo luokanopettaja Susanna Kekola. Hän pitää tärkeänä, että lapset näkevät viljan tien pellolta pöytään, kun teollista tuotantoa on ympärillä niin paljon.

"Aika möykkyistä"

Latva-Kivistön tilalla vietettyä toukotyöpäivää isännöivät veljekset Seppo ja Arto Latva-Kivistö. Heille päivä tuo vaihtelua kiireiseen kevättöiden aikaan.

– Aika erikoiselta tuntuu, kun pienet muksut tulee katselemaan touhuja. On mukava nähdä, että nuoretkin tulevat katsomaan, mitä tämä homma on, Seppo Latva-Kivistö sanoo.

Latva-Kivistön tila on viljelytila, joten eläimiin ei tällä tilalla päästy tutustumaan. Jännittävää koettavaa riitti koululaisille silti, vaikka traktoriajelu oli jo tuttua ainakin Larille ja Eekolle.

– Oli aika möykkyistä, pojat totesivat ajelun jälkeen.

Seppo Latva-Kivistö sai kylvökavereikseen muun muassa Lari Köykän ja Eeko Valon.
Seppo Latva-Kivistö sai kylvökavereikseen muun muassa Lari Köykän ja Eeko Valon. Päivi Rautanen/Yle

Säiden armoille, kuten sato aina

Toukotyöt ovat Etelä-Pohjanmaan alueella edenneet tänä keväänä joutuisasti. Eteläpohjalaistiloilla kevätviljoista on kylvetty jo noin puolet ja poutasää siivittää töitä edelleen.

Latva-Kivistön veljesten tiloillakin on tarkoitus saada kylvöt valmiiksi vielä tämän päivän aikana. Tai Arton tilalle kylvettävän rypsin osalta viimeistään huomenna.

– Joskus on vappunakin ollut kaikki kylvettynä – se on kuinka sen ajatteloo, Seppo Latva-Kivistö toteaa kylvöjen ajankohdasta.

Seppo Latva-Kivistö toteaa, että vaikka joidenkin mielestä rypsin kylvöaika saattaa nyt olla vähän varhainen, veljekset ovat luottavaisia.

– Maassa se on, sitten kun se on, Seppo sanoo.

Joona Ojaniemi
Joona Ojaniemellä on nyt kaurapalsta Jalasjärvellä.Päivi Rautanen/Yle

Arto Latva-Kivistö arvelee, että saattaa kesän mittaan silloin tällöin käydä katsomassa, miltä stenerkoululaisten palstat näyttävät. Ja ehkä tulee nypittyä rikkaruohojakin niiltä.

Periaatteessa koululaisten palstat ovat kuitenkin säiden armoilla. Niin kuin sato yleensäkin.

– Sitä ei koskaan kylväessä tiedä, että onko syksyllä satoa. Näille Luojan säille ei voi mitään ihminen, Arto Latva-Kivistö toteaa.

Lue seuraavaksi