1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

20-vuotias Krista treenaa yksin MM-kisoihin – rautaa nousee 150 kiloa

Kajaanilainen Krista Määttä kilpailee ensi kuussa USA:ssa klassisen voimanoston maailmanmestaruuskilpailuissa. Hän lähtee tavoittelemaan kovatasoisessa kisassa omia ennätyksiään, puhdasta suoritusta ja hyviä nostoja.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Neljä vuotta sitten pesäpallosta voimanostoon (siirryt toiseen palveluun) siirtynyt kajaanilainen Krista Määttä (siirryt toiseen palveluun)harjoittelee parhaillaan maailmanmestaruuskisoja varten. Klassisen voimanoston MM-mitalit ovat jaossa kesäkuussa Teksasin Killeenissä, USA:ssa.

– Käyn neljä kertaa viikossa salilla ja siihen päälle airobiset treenit ja lihaskuntotreenit – viimeistelyharjoituksia. Eihän tässä ole enää montaa viikkoa jäljellä, että paras mahdollinen kunto yritetään saada sinne kisoihin, Sotkamon Visaa edustava 20-vuotias kertoo.

Määttä kilpailee alle 23-vuotiaiden naisten 52 kilon sarjassa. Hän harjoittelee kajaanilaisella voimailusalilla yksin, sillä valmentaja Arto Hannolin asuu Helsingissä.

– Treenikavereita tietenkin löytyy, mutta tämä on yksilölaji, joten onhan tämä aika yksinäistä. Treeneistä täytyy ottaa aika paljon videoita ja olla valmentajan kanssa yhteyksissä. Voimme katsoa pahimmat tekniikkavirheet pois, mutta pienempiä yksityiskohtia on vaikea huomata videoiden perusteella. Homma kuitenkin toimii, Määttä kertoo.

"Kilpailutilanteessa pääkopan pitää olla kunnossa"

Voimanostossa Määttää kiehtoo lajin itsenäisyys – se, että hän kantaa itse vastuun suorituksistaan.

– Pystyn hommaamaan voimaa ja lihaksia nimenomaan itselleni, ja joudun tekemään kaiken itse. Se vaatii kovaa itsekuria, etenkin kilpailutilanteessa pääkopan pitää olla kunnossa. Kaikki keskittyminen täytyy saada niihin rautoihin ja kaikki muu pitää sulkea pois päästä.

Jos kisassa tulee mitalimahdollisuus, niin totta kai siitä lähdetään sitten taistelemaan.

Krista Määttä

Parhaimmillaan Määttä on nostanut rautaa jalkakyykystä 117,5 kiloa, penkkipunnerruksesta 67,5 kiloa ja maastavedosta 150,5 kiloa. Hän sanoo, että kilpailussa jokaisen nostomuodon on onnistuttava eli laji on armoton.

– Maastaveto on bravuurini, sitä on aina kiva tulla treenaamaan. Se on kisassakin viimeinen, millä vedetään kisakumppanin ohi, joten se on oikeastaan melkein tärkein. Tavoittelen koko ajan painoa, joka olisi kolme kertaa oma painoni. Ei se kaukana ole, kyllä se tässä jossain kisassa tulee.

– Varsinkin isoissa kisoissa se on vähän vaikeaa, koska yleensä silloin on kilpailua myös toisen kilpakumppanin kanssa ja viimeiseen suoritukseen pitää laittaa painot sen mukaan. Siinä ei oikein pysty rikkomaan omia suorituksia, mutta kovia rautoja siellä kuitenkin pitää vetää, Määttä lisää.

Krista Määttä kilpailee voimanostossa alle 23-vuotiaiden naisten 52 kilon sarjassa. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Määttä on voittanut 18-vuotiaiden ikäluokassa maailmanmestaruuden ja euroopanmestaruuden. Viime vuonna hän voitti klassisen voimanoston MM-pronssia, EM-hopeaa sekä SM-kultaa ja naisten SM-pronssia. Lisäksi Määttä tahkosi 12 Suomen ennätystä.

– Sitä luokkaa se taisi olla, itse en ole niitä niin laskenut. Kansainväliset kisat ovat minulle se ehdoton juttu, joten keskityn aina niihin ja niissä ovat tavoitteet, Määttä naurahtaa.

Kovatasoiset kisat edessä

Kesäkuun MM-kisoihin USA:han tulee voimanostajia ympäri maailmaa. Sotkamon Visan nuori voimanostaja Krista Määttä sanoo lähtevänsä kisoihin tekemään hyvää suoritusta, eikä mitali ole ensimmäinen tavoite.

– Kisat tulevat olemaan todella kovatasoiset, joten tuskin siellä mitalimahdollisuutta on. Meitä on viisitoista sarjassani ja minut on rankattu seitsemänneksi.

– Jos kisassa tulee mitalimahdollisuus, niin totta kai siitä lähdetään sitten taistelemaan, mutta ensisijaisesti lähden tekemään omia ennätyksiäni, mahdollisimman puhdasta kisaa ja hyviä nostoja, Määttä lisää.