1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus pohtii komission turvapaikkaesitystä perjantaina, pakolliset kiintiöt hiertävät

Suomen hallitus pyrkii linjaamaan oman kantansa EU-komission esitykseen turvapaikanhakumennettelyn uudistamisesta perjantain EU-ministerivaliokunnassa. Erityistä päänvaivaa tuottaa komission esitys pakollisista kiintiöistä, koska hallitusohjelma lähtee vapaaehtoisuudesta.

Juha Sipilä. Kuva: Yle

Hallitus ei siis vielä ole pohtinut kantaansa EU-komission viime viikolla julkistamiin esityksiin turvapaikanhakumenettelyn uudistamisesta. Siihen tulee tilaisuus perjantaina, kun hallituksen EU-ministerivaliokunta kokoontuu seuraavan kerran. Komissio esittää muun muassa pakollisia maakohtaisia kiintiöitä tilanteessa, jossa jokin EU-maa joutuu ottaamaan turvapaikanhakijoita vastaan selvästi muita enemmän. Jo nyt on selvää, ettei ainakaan ulkoministeri Timo Soini (ps.) niele kovin helposti komission esitystä pakollisista kiintiöistä.

– Hallitusohjelman kirjaus on täysin selvä. Vapaaehtoisuus on ainoa tapa, jolla voidaan edetä. Mikä on kättä päälle lyöty ja hallitusohjelmaan kirjattu, se toteutetaan, Soini vakuutti tiistaina eduskunnan aulassa.

Sisäministeri Orpo odottaa vielä lisäselvyyttä EU:lta

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on aiemmin väläyttänyt, että hallitusohjelman kirjausta saatetaan joutua tarkastelemaan. Nyt Orpo odottaa vielä lisäselvyyttä EU-komission esityksestä.

– Me seuraamme nyt, millaisessa muodossa komission esitys on ensi viikon neuvoston esityslistalla.

Perjantain EU-ministerivaliokunnan Orpo odottaa löytävän ainakin alustavan näkemyksen Suomen kannasta.

– Me pyrimme tähän yhteiseen kannanmuodostukseen ja varmasti se kanta löytyykin.

Sipilä: Komission esityksessä hyvää ja huonoa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) löytää komission esityksestä sekä hyvää että huonoa.

– Hyvää on se, että kaikki pyritään saamaan mukaan niin, että vapaamatkustajia ei tässä ole. Toisaalta me olemme suhtautuneet kiinteisiin vastuunjakomekanismeihin hyvin negatiivisesti.

Sipilä hymähtää arvailuille hallituksen sisällä muhivasta kiistasta.

– Kiistaahan te aina haette, mutta kyllä me olemme kaikkiin asioihin aina löytäneet ratkaisun, kun on keskusteltu. Ei tämäkään asia siitä listasta poikkea, Sipilä kuittasi toimittajille eduskunnassa.