SVT: Romaneille porttikielto Tukholman euroviisualueelle: Kerjäys, tölkkien keräys ja Mikki Hiiri -asu kielletty

Tukholman kaupunki jakaa euroviisualueelle pyrkiville kerjäläisille romaniankielisiä lappuja, joissa uhataan poliisille ja turvallisuushenkilökunnalla, mikäli sääntöjä rikotaan.

Euroviisut
Kungsträdgården 8. toukokuuta 2016.
Tukholman kaupungin euroviisutapahtuma Kungsträdgårdenissa.Pontus Lundahl / EPA

Tukholmassa kilpaillaan euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistai-iltana. Euroviisuja juhlitaan myös Tukholman keskustan Kungsträdgården-puistossa. Teemana on Come Together, tulkaa yhdessä.

Kodittomia EU-siirtolaisia auttavan HEM-yhdistyksen työntekijät kuulivat huhun, että romaneja ei päästetä Kungsträdgårdeniin, kertoo Ruotsin television SVT:n Tukholman alueuutiset (siirryt toiseen palveluun). Puistoon on tavallisesti vapaa pääsy, mutta tapahtumien yhteydessä pääsyä voidaan rajoittaa.

Romaniankielinen lappu naamaan

HEM-yhdistys päätti kokeilla, pääsisivätkö romanit alueelle. Mukana oli ruotsalaissyntyinen romani Hans Caldaras (siirryt toiseen palveluun), joka tunnetaan muun muassa laulajana, kirjailijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana. Yritys taltioitiin videolle (siirryt toiseen palveluun).

– Naamaamme työnnettiin lappu, kertoo Hans Caldaras videolla.

Lapussa lukee romaniaksi ja ruotsiksi, että tapahtuma-alueella ei saa kerjätä, kerätä tölkkejä tai naamioitua Mikki Hiiri -asuun. Lapun vastaanottajia kehotetaan pysyttelemään pois tapahtuma-alueelta, mikäli he haluavat välttää kanssakäymisen poliisin ja turvallisuushenkilökunnan kanssa.

Caldaras seurueineen ei päässyt alueelle.

Miksi mikkihiiret eivät pääse puistoon?

Tukholman kaupungin mukaan lapun tarkoituksena on tiedottaa vierailijoita yhteisistä pelisäännöistä. Kaupungin euroviisujuhlien projektinvetäjä Jesper Ackinger kertoo SVT:lle, että se on muotoiltu yhdessä poliisin kanssa.

Miksi puistoon ei sitten pääse pukeutuneena Mikki Hiireksi? Ovatko puistoon pyrkivät mikkihiiret suurikin ongelma? ihmettelee sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

– Mikki Hiiri on huono muotoilu. Sillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat naamioituneet ja haluavat myydä palveluksiaan ja ottaa valokuvia ihmisten kanssa, selventää Ackinger DN:lle.

Poliisi kampanjoi kaduilla kerjäämistä vastaan

Tukholman poliisi käynnisti maanantaina kampanjan, joka on suunnattu kaduilla istuviltaan tapahtuvaa kerjäämistä vastaan. Kampanjan nimi on "kaikkien jalkakäytävä", kertoi sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

Tukholman järjestyssääntöjen mukaan kadulla ei saa asua, eikä siellä saa oleskella, mikä se estää jalankulkijoiden, pyöräilijöiden tai autoilijoiden liikkumista. Poliisi on jakanut tietoa järjestyssäännöistä kerjäläisille useilla EU-kielillä.

– Sanomme heille, että "ei, kerjääminen ei ole kiellettyä, mutta he eivät saa istua virvoitusjuomapakeilla tai vastaavilla koko omaisuutensa mukanaan, koska silloin he vaativat itselleen kaikkien yhteistä katutilaa, selitti Tukholman poliisin tiedottaja Mats Eriksson DN:lle.