Puolustusvoimien räjähdemiesten kesätyöt Kontiorannassa ovat loppusuoralla

Neljättä kesää jatkuva räjähteiden raivausurakka Kontiolahden Jaamankankaalla on kääntynyt loppusuoralle. Puolustusvoimat saanee työt päätökseen kesällä 2017. Lakkautetun Pohjois-Karjalan prikaatin maastossa harjoiteltiin ennen vanhaan kovin ammuksin ja kranaatein.

Kotimaa
Miehet etsivät räjähteitä syväetsimen kanssa.
Ari Haimakainen / Yle

Kontiorannan varuskunnan lähiharjoitusalueet ovat tarjonneet puolustusvoimien kantahenkilökunnalle kesätöitä jo vuodesta 2013 lähtien.

Tänä kesänä töitä tehdään toukokuussa ja kesäkuussa yhteensä kuusi viikkoa. Kerrallaan hommissa on parikymmentä miestä.

42 hehtaarin alueesta on raivattu noin 80 prosenttia. Jos urakka etenee suunnitellusti, saadaan kartoitus- ja raivaustyöt päätökseen kesällä 2017.

Syväetsin piipittää

Tiistaina syväetsin eli tehokas metallinilmaisin piipitti Höytiäisen lahukan tuntumassa, jossa oli harjoiteltu aikoinaan vesistönylitystä kranaatinheitintulessa.

Se antoi aika voimakkaan ilmaisun.

Jaakko Salokivi

Ylikersantti Jaakko Salokivi Karjalan prikaatista kaivautui turpeeseen ja kivien alle tarkalleen siinä paikassa, missä etsin ei saanut rauhaa.

– Se on magneettinen kivi eli metallia on tuossa kivessä. Se antoi aika voimakkaan ilmaisun meidän syväetsimeen. Tällä kertaa ei ollut mitään räjähdettä tai muuta metallia maassa, Salokivi kertoo.

Pyöräkuormaaja jyrisee

Tiistaina töissä oli myös raskasta kalustoa. Pyöräkuormaajalla ja kaivinkoneilla tehtiin vajaan 100 metrin pituista tietä Sairaalansuon saareen.

Suon ympäröimä saari oli vuosikymmeniä sitten Kontiorannan ampuma-alueen keskipiste. Siellä jytisi joskus oikein kunnolla, kun jääkärit harjoittelivat kovat piipussa jalkaväen iskuosaston hyökkäyksiä ja kranaatinheittimet ampuivat molemmille puolille saarta.

Mekin tarvitsemme sinne tien.

Janne Aittamaa

– Kontiolahden kunnalla on suunnitelmia tuon saaren suhteen. He tarvitsevat tien sinne. Mekin tarvitsemme sinne tien, jotta saamme koneen raivaamaan alueelle, raivaustöitä johtaja yliluutnantti Janne Aittamaa Kainuun prikaatista kertoo.

Räjähteet tuhotaan

Neljän kesän aikana Jaamankankaalta on kaivettu esiin muutakin kuin magneettisia kiviä, rautalankaa ja metalliromua. Yliluutnantti Petri Peltoniemi Kainuun prikaatista kertoo, että alueelta on löytynyt jalkaväen ampumatarvikkeita ja ampumatarvikkeiden osia.

Ja sitten on hieman yli 100 heittimistön kranaattia.

Petri Peltoniemi

– Kokonaislöydösmäärä on 169 tämän viimeisen löydöksen jälkeen. Löydös saattaa sisältää vaikka 60 valopistoolin patruunaa, savuheitteitä ja vastaavia. Ja sitten on hieman yli 100 heittimistön kranaattia, Petri Peltoniemi sanoo.

Kun alueelta löytyy räjähde, se siirretään muualle tuhottavaksi, jos se on mahdollista.

– Jos on heittimistön kranaatti, niin käytännössä sen tuhoaminen tapahtuu löytöpaikalla, yliluutnantti Petri Peltoniemi sanoo.

Kolme isoa työmaata

Kainuun prikaati johtaa parhaillaan kolmea suurta raivaustyömaata. Kontiorannan lisäksi työn alla ovat Kuopion ja Iisalmen vanhat asevarikot.

– Iisalmi ja Kuopio ovat vanhoja asevarikkoalueita, missä raivattavat esineet ovat varastomateriaalia. Kontioranta sitten on taas selkeästi ampuma-alue eli erona näihin kahteen muuhun projektiin on se, että kaikki tarvikkeet mitä täältä raivataan, ovat ammuttuja ja virittyneitä, yliluutnantti Janne Aittamaa kertoo.

Raivaustöissä olevat puolustusvoimien miehet muistuttavat, että siviilit eivät saa koskea eikä liikuttaa löytämäänsä räjähdettä. Esine pitää merkitä ja ottaa sen sijainti talteen. Tämän jälkeen löydöstä on ilmoitettava viranomaisille.

Raivaustöiden ohessa Kainuun prikaatin miehet ovat olleet virka-aputehtävissä. He ovat hakeneet pohjoiskarjalaisista kodeista kymmeniä ampumatarvikkeita, joukossa myös räjähtämättömia kranaatteja.

Pohjoiskarjalaisista kodeista haettuja räjähteitä.
Jaamankankaalla raivaustöissä oleva puolustusvoimien henkilöstö antaa myös virka-apua poliisille. Tällaista tavaraa löytyy pohjoiskarjalaisista kodeista esimerkiksi makuuhuoneesta. Jouki Väinämö / Yle