Unohtuiko kirjastokortti? Uusi mobiilisovellus helpottaa asioimista kirjastossa

Uuden tulemisen tehnyt mobiilisovellus Taskukirjasto tekee kirjastopalveluiden käyttämisestä entistä helpompaa, tarjoten samalla uusia ominaisuuksia.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa voi asioida kesän alusta lähtien myös mobiilisovelluksen avulla. Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Taskukirjasto on mobiilisovellus, joka toimii virtuaalisena kirjastokorttina. Sovelluksella onnistuu siis kirjojen lainaaminen sekä aineiston haku.

Toistaiseksi beta-vaiheessa oleva sovelluksesta puuttuu vielä varausominaisuus, joka tulee vasta lopulliseen versioon.

Taskukirjasto ei ole aivan uusi juttu. Ensimmäistä kertaa sitä kokeiltiin vuonna 2013, mutta kokeilu päättyi jo vuonna 2014. Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio on ollut projektista päävastuussa.

Hän oli mukana Taskukirjaston kehittämisessä jo ensimmäisellä yrittämällä, silloinen työpaikka sijaitsi Helsingissä.

– Silloin aika tälle ei ollut vielä kypsä. Sen aikainen koodi oli ehkä aikansa elänyttä, ja ensimmäisen version ylläpito muuttui hyvin vaikeaksi. Lopulta projektista silloin vastuussa ollut Helsingin kaupunginkirjasto päätti lopettaa sen, sanoo Vainio.

Toiveet toteutuvat nyt

Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kirjastot eli Helmet sai projektin lakkauttamisen jälkeen runsaasti palautetta ja toiveita, että taskukirjastolle olisi kysyntää.

Viime vuoden noin kymmenestä miljoonasta nettisivujen kävijästä yli 30 prosenttia käytti sivustoa mobiililaitteella. 

Tällä kertaa mukaan otettiin ulkopuolinen yritys, jyväskyläläinen Enisoft Oy, joka vastaa sovelluksen teknisestä toteuttamisesta.

– Otimme mukaan tärkeimmät ominaisuudet ensimmäisestä versiosta, ja yhdessä Enisoftin kanssa on tehty lisäkehitystä. Heillä on mahdollisuus sitten myydä valmista alustaa eteenpäin muillekin halukkaille, kertoo Vainio.

Uutena ominaisuutena kaverilaina

Sovelluksen uusi ja uniikki ominaisuus on kaverilaina. Kaverilaina mahdollistaa sen, että jo lainattuja aineistoja voi lainata suoraan toiselle kuluttajalle ilman että niitä tarvitsee käyttää kirjastossa.

Toinen uusi ominaisuus on suosittelija, joka ehdottaa uutta lainattavaa lainaushistorian perusteella.

Beta-vaiheen sovellus julkaistiin toukokuun alussa kaikille mobiilialustoille, ja ensimmäisen kahden päivän aikana sitä ladattiin noin tuhat kertaa.

Enisoftilta saatujen tietojen mukaan sovellusta on ladattu ensimmäisen viikon jälkeen yli 2 000 kertaa.

–Taskukirjaston edellisellä versiolla oli yli 12 000 käyttäjää, joten tällä tahdilla 20 000 käyttäjän raja rikkoontunee tuota pikaa, kertoo Vainio.

Lopullisen version julkaisupäivämäärä ei ole vielä tarkasti tiedossa, mutta Vainion mukaan julkaisu ajoittuu kuitenkin kesän alkuun.