Näkökulma: Kaikki musiikki on jo sävelletty – myös Stairway to Heaven

Led Zeppeliniä syytetään taas plagioinnista. Asiaa puidaan oikeudessa Los Angelesissa vasta kesäkuussa, mutta se ei estä tuomioiden jakamista netissä, kirjoittaa Ylen kulttuuritoimittaja Mattias Mattila.

Kuva: Yle

Led Zeppelinin epäillään varastaneen ikoniset, vuonna 1971 julkaistut Stairway to Heavenin (siirryt toiseen palveluun) alkutahdit Spirit-yhtyeen kappaleesta Taurus (siirryt toiseen palveluun) (1967). Syytetyn penkillä ovat laulaja Robert Plant ja kitaristi Jimmy Page.

Tekijänoikeuksien perässä on perikunta edunvalvojineen, sillä Tauruksen säveltänyt Randy Wolfe, artistinimeltään Randy California, kuoli vuonna 1997. Wolfella itsellään oli 26 vuotta aikaa nostaa kissa pöydälle, mutta hän tyytyi vain mainitsemaan asiasta haastattelussa ennen kuolemaansa.

Kansainvälinen lehdistö on seurannut tapausta tiiviisti siitä lähtien, kun asia eteni kuukausi sitten Los Angelesissa oikeusjutuksi. Tuomari linjasi, että kappaleista voi löytää huomattavaa samankaltaisuutta.

Stairway to Heaven on arvioitu noin 500 miljoonan euron arvoiseksi teokseksi, joten pienikin siivu voisi olla Wolfen perikunnalle arvokas

Tahtien samankaltaisuuden kuulee kuka tahansa, mutta syytetyt kyseenalaistavat usein käytetyn sointukulun tekijänoikeudellisen suojan.

Mikäli Plant ja Page tuomitaan oikeudessa, alkanee plagiaattisyytösten uusi aalto. Stairway to Heaven on arvioitu noin 500 miljoonan euron arvoiseksi teokseksi, joten pienikin siivu voisi olla Wolfen perikunnalle arvokas. Tekijänoikeuksilla on hintalappu.

Plagiaattimetsästäjien työ on helppoa, sillä musiikki on saatavilla helpommin kuin koskaan. Netti on täynnä epäiltyjä sävelrötöksiä esitteleviä sivustoja, joissa "alkuperäistä" teosta voi soittaa rinnakkain pihistämisestä syytetyn kappaleen kanssa. Raja on usein niin häilyvä, ettei yksiselitteistä totuutta ole.

Foorumit ja palstat täyttyvät joka tapauksessa kannanotoista puolesta ja vastaan. Led Zeppeliniä on tituleerattu muun muassa kaikkien aikojen musiikkivarkaaksi. Nettikeskustelulle tyypillisesti argumentit sisältävät myös läjäpäin väärää tietoa.

Tuomioita plagioinnista jaellaan silloin tällöin.

Vuosi sitten muusikot Robin Thicke ja Pharrel Williams määrättiin maksamaan yli kuusi miljoonaa euroa Marvin Gayen kuolinpesälle. Blurred Lines (siirryt toiseen palveluun) -kappaleen (2013) todettiin plagioineen Gayen hittiä Got to Give it Up (siirryt toiseen palveluun) (1977). Teos tuomittiin erityisesti soundin ja fiiliksen kopioimisesta. Valitus päätöksestä on vetämässä.

Lentävän lauseen mukaan kaikki musiikki on jo sävelletty. Uskottavuutta väitteelle toi Digital Music News -verkkopalvelun lukija linkkaamalla tämän videon (siirryt toiseen palveluun).

Giovanni Battista Granatan _Sonaatti kitaralle, viululle ja basso continuolle _(1659) kuulostaa erehdyttävästi Stairway to Heavenin alkutahdeilta. Granatan teos on tekijänoikeuksiltaan vapaata riistaa.