1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pahoinvointia ja hengenahdistusta tuulivoimatyömaalla – Perhon vanha kaatopaikka aiheuttaa terveysoireita?

Limakon tuulivoimapuistoa rakennuttava Taaleri on asettanut työmaalle menevän tien ja kaatopaikkaa lähinnä olevat voimalapaikat käyttökieltoon.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Työt Perhon Limakon tuulivoimapuistossa keskeytyivät vanhan kaatopaikan lähialueilla toissa viikon perjantaina kun rakentajat saivat outoja terveysoireita. Työt jatkuivat kauempana kaatopaikasta olevilla voimalapaikoilla.

Kerran jopa ambulanssi kävi paikan päällä antamassa lisähappea yhdelle työntekijälle.

Pauli Maaninka

– Työntekijät ovat saaneet makuoireita eli heille on tullut outo maku suuhun. Lisäksi on ollut pahoinvointia ja hengenahdistusta. Kerran jopa ambulanssi kävi paikan päällä antamassa lisähappea yhdelle työntekijälle, kertoo tuulipuistoa rakennuttavan Taalerin projektipäällikkö Pauli Maaninka.

Työntekijät kävivät terveyskeskuksessa tarkistuksissa, mutta pystyivät palaamaan jo seuraavana päivänä työmaalle.

Oireiden epäillään olevan peräisin kunnan vanhasta, jo vuosia sitten suljetusta kaatopaikasta. Tuulivoimapuistoon menevä kunnan vanha metsäautotie kulkee kaatopaikka-alueen ohitse. Lähin tuulivoimala kohoaa noin 700 metrin päähän alueesta. Maaninka uskoo, että lumen ja roudan sulettua tiestä nousseen pölyn mukana ilmaan on päässyt terveydelle haitallisia aineita.

– Suolasimme ja ajoimme tielle mursketta omaan laskuumme, että saamme työt etenemään. Nyt olemme kuitenkin päättäneet laittaa tien ja sen lähialueen käyttökieltoon ja asennamme sinne parhaillaan puomeja. Ely-keskuksen mukaan olemme toimineet oikein, kertoo Maaninka.

Arseenia, kadmiumia, kromia – tarkemmat tutkiimukset käyntiin

Lähinnä kaatopaikkaa työskenteleviä on myös ohjeistettu käyttämään hengityssuojaimia. Alueelta on otettu Taalerin tilauksesta jo joitakin maaperänäytteitä, joiden mukaan tiessä on eri metalleja kuten arseenia, kadmiumia, kobolttia, kromia, vanadiinia, nikkeliä ja lyijyä. Maaninka ei osaa sanoa, kuinka korkeita pitoisuudet ovat.

– Asiasta tehdään lisätutkimuksia eli alueella käynnistyy ely-keskuksen suosituksesta kolmannen osapuolen tekemä puolueeton selvitys, kertoo Maaninka.

Paikalla vieraillut ely-keskuksen geologi ei lähde arvailemaan, onko alueella oleskelu riskialtista. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei ollut maanantaina tietoinen Limakolla ilmenneistä ongelmista.

– Kuulostaa varsin erikoiselta. Viimeisen 15 vuoden aikana vanhoista kaatopaikoista on aiheutunut muistaakseni kerran tai kaksi terveyshaittoja kun niitä on lanattu, sanoo avin työsuojelun vastuualueen johtaja Arto Teronen.