Hyppää sisältöön

Koivunmahla on kotimainen lisäaineeton terveysjuoma ja on helposti saatavilla

Pohjoisten koivu-metsien super-juoman valutus-kausi on Lapissa parhaimmillaan. Koivut alkavat tuottaa terveysjuomana pidettyä mahlaa heti pintamaiden sulettua ja valutuskausi kestää vajaan kuukauden ilmoista riippuen. Mahlaa on kerätty kautta aikojen janojuomaksi ja luonnon lääkeaineeksi. Mahla on noussut myös merkittäväksi vientiartikkeliksi.

Koivunmahlaa voi kerätä koivuista pintamaan sulettua siihen asti, kun lehti puhkeaa. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemen Kuohungissa asuva luonnontuotealan moniosaaja Katja Misikangas astelee kori kainalossa kotitilansa rantakoivikkoa kohti. Katjalla on korissa akkuporakone ja letkullinen muoviastia koivunmahlan valuttamista varten.

Katja Misikangas on kerännyt koivunmahlaa tänä keväänä jo muutaman viikon ajan kotitilansa rantakoivuista. Katja valuttaa koivunmahlaa perheelleen ja luontaishoitolan asiakkaille janojuomaksi. Mahlakausi on harvinaisen aikaisessa tänä keväänä.

– No nyt ollaan jo kyllä vähän edessä kyllä että nyt on ollut niin lämmin kevät. Kyllä niin kuin yleensä näillä paikkeilla alkaa vasta mahlanvalutus, mutta nyt mekin ollaan valutettu jo pari viikkoa, kertoo Katja Misikangas.

Mahlan keruu helppoa, mutta vaatii huolellisuutta

Mahlan valutus on sen verran helppoa, että varmasti kaikki siinä onnistuvat, mutta vain omista koivuista ilman lupaa. Mahlaa kerätessä on hyvä muistaa muutama tärkeä asia.

– Tärkeintä varmasti on se, että se on hygieenistä koska mahla on kuitenkin aika herkkä pilaantumaan. Se pitää tarpeeksi usein käydä tyhjentämässä. Esimerkiksi jos on paahteinen päivä, niin se ei voi olla hirveän pitkään auringon paahteessa.

Historia on osoittanut, että koivu ei keräämisestä juuri kärsi ja korjaa itsensä. Koivut tuottaa mahlaa useita litroja päivässä ja sitä kannattaa kerätä terveellisyytensä vuoksi.

- Kyllähän mahlassa tutkitustikin paljon kivennäis- ja hivenaineita, tietenkin tämmöisiä hyviä sokereita niin kuin koivusokeri ja mahla tietenkin sisältää sitä koivusokeria luontaisesti. Tänä päivänä se on terveystuote eli tämmöinen elämän eliksiirijuoma voisi oikeastaan sanoa, naurahtaa luonnontuotealan yrittäjä Katja Misikangas.

Mahla noussut tärkeäksi terveystuotteeksi ja raaka-aineeksi

Katja Misikangas toimii luonnontuotealalla hyvin tiiviisti. Hänellä on useita yrityksiä jotka perustuvat luonnotuotteisiin ja niiden markkinointiin. Yksi näistä, Arctic Warriors valittiin viime vuoden innovatiivisimmaksi maaseudun start up -yritykseksi. Yritys valmistaa Lapin yrteistä uutteita, joita voi sekoittaa erilaisiin juomiin.

Misikangas on itse tiiviisti myös mukana edistämässä luonnontuotteiden hyödyntämistä ja yritysten yhteistyötä. Hän toimii kaiken muun lisäksi Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtajana.

Katja Misikangas korostaa, että mahla on nykyisin yksi hyvin merkittävä lisäaineeton terveystuotteiden raaka-aine sekä terveysjuoma kotimaassa sekä maailmalla.

– Mahlaa on tänä päivänä alettu hyödyntämään tosi paljon. Suomessakin on ihan isoja yrityksiä jotka vievät mahlaa ulkomaille. Mahlasta onkin povattu uutta kookosvettä elikkä tämmöistä ihan maailmanlaajuista hittituotetta. Lisäksi sitä käytetään tänä päivänä ihan kosmetiikassakin. Anti age -voiteissa muun muassa eli ihoa parantavana aineena.

.
.