1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

St1:n Mika Anttonen: Isot öljy-yhtiöt on velvoitettava lailla tuottamaan uusiutuvaa energiaa

Öljyn korvaaminen uusiutuvalla energialla on mahdoton tehtävä, jos suuria öljy-yhtiöitä ei pakoteta lailla tekemään niin. Energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen sanoi tiistain A-studiossa, että velvoite pitäisi saada koskemaan kaikkia energiayhtiöitä Euroopan unionissa.

Kotimaan uutiset
Mika Anttonen.
Mika Anttonen.Yle

Öljyn korvaaminen uusiutuvalla energialla on mahdollista vain, jos fossiilista energiaa tuottavat ja myyvät yhtiöt pakotetaan siihen. Tätä mieltä on energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen. Lailla velvoittaminen olisi Anttosen mielestä toimivampi ratkaisu kuin nykyinen päästökauppa.

–Tällöin meillä on mahdollisuus löytää uudet ratkaisut tuotekehityksestä ja tutkimuksesta markkinaehtoisesti.

Anttonen uskoo, että uusiutuvien ja fossiilisten polttoaineiden voimasuhteissa tapahtuu ensi vuosikymmenen aikana iso käänne. Hänen arvioinsa on, että tuolloin St1:n tuloksesta noin puolet tulee uusiutuvista energiamuodoista.

Suomi tiukan velvoitteen mallimaa

Anttosen mukaan Suomessa on jo esimerkillisen hyvä ja tiukka biopolttoaineiden jakeluvelvoite. Vuoteen 2020 mennessä yhtiöiden on pakko korvata 20 prosenttia huoltoasemilla myytävästä polttoaineesta uusiutuvilla vaihtoehdoilla.

–Meillä on velvoite, joka täytyy täyttää. Jos sitä ei täytetä, me joudumme maksamaan siitä.

Velvoite fossiilisten korvaamisesta uusiutuvilla pitäisi Anttosen mielestä saada koko Euroopan unionin alueelle sähkön- ja energiantuotantoon sekä liikenteeseen. EU-kommissiossa ehdotusta kehuttiin, mutta Anttoselle sanottiin, että suuret öljy-yhtiöt vastustavat sitä.

–Kysymys on siitä, onko poliitikoilla rohkeutta sanoa näille öljy-yhtiöille, että nyt on tehtävä jotain, Anttonen sanoo.

Lue seuraavaksi