Ranskan hallitus runnoo kiistellyn työlakiuudistuksen läpi väkisin

Hallituksen mukaan uusi laki vähentäisi työttömyyttä, mutta ammattiliitot ja opiskelijajärjestöt ovat vastustaneet sitä kiihkeästi, samoin kuin presidentti Hollanden oman puolueen jäsenet.

Ulkomaat
Mielenosoitus Marseillessa.
Eri puolilla Ranskaa on järjestetty kevään aikana mielenosoituksia työlakiuudistusta vastaan. Kuva Marsellesta 31. maaliskuuta.Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskan sosialistihallitus on tiistaisessa poikkeuskokouksessaan päättänyt hyväksyä kiistellyn työlakiuudistuksen itse ja ohittaa parlamentin.

Parlamentin ohituksen lainsäädäntöprosessissa mahdollistaa perustuslain kiistelty pykälä, joka mahdollistaa sen, että hallitus voi hyväksyä lain ilman, että siitä äänestetään parlamentissa. Presidentti Francois Hollanden hallituskaudella taktiikkaa on käytetty vain kerran aiemmin. Silloin hallitus hyväksyi toisen kiistanalaisen lain, joka käsitteli kaupankäyntiaikoja ja joidenkin alojen sääntelyä.

Uusi työlaki tekisi työnantajille helpommaksi sekä palkata että erottaa työntekijöitä. Sitä on pidetty Hollanden viimeisenä suurena lakihankkeena ennen hänen kautensa päättymistä.

Ammattiliitot ja opiskelijajärjestöt vastustavat

Useat parlamentaarikot ovat vastustaneet lakia, opposition lisäksi myös monet Hollanden sosialistipuolueen edustajat. Perustuslain tarjoamaan kiertotiehen turvauduttiin, kun kävi selväksi, että laki tuskin menisi läpi parlamentissa.

Laki on kohdannut kiihkeää vastustusta myös sekä ammattiliittojen että opiskelijajärjestöjen taholta. Molemmat ovat olleet lukuisten lakia vastustavien mielenosoitusten kärkijoukoissa maaliskuusta lähtien. Mielenosoituksiin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä.

Ammattiliitot pelkäävät, että laki heikentää vakituisten työntekijöiden etuja. Opiskelijajärjestöt puolestaan ovat huolissaan siitä, että uusi laki ei onnistu luomaan työpaikkoja nuorille.

Lain uskotaan vähentävän Hollanden suosiota entisestään

Hallitus sanoo, että uuden lain on tarkoitus avata Ranskan jäykkiä työmarkkinoita sekä leikata työttömyyttä, joka on pitkään pysytellyt 10 prosentin tienoilla. Nuorten työttömyysprosentti puolestaan on lähes 25, ja useat nuoret ovat juuttuneet määräaikaisuuksiin ja työharjoitteluihin.

Hollande on luvannut presidenttinä ollessaan vähentää työttömyyttä nykyisestä tasosta. Hän on sanonut, että hän harkitsee jatkokaudelle pyrkimistä vain, jos onnistuu tavoitteessaan. Hollande toivoo, että uusi laki rohkaisee yrityksiä palkkaamaan uusia työntekijöitä.

Parlamentin ohittamisessa uhkana on, että hallitus joutuu epäluottamusäänestykseen parlamentissa, millä monet edustajaryhmät ovat jo uhkailleet. Lain vastustajat vastustavat sitä kuitenkin eri syistä, eikä yhteistä rintamaa hallitusta vastaan uskota syntyvän.

Hallituksen päätöksen uskotaan kuitenkin vähentävän Hollanden suosiota edelleen. Hollanden suosio on alempi kuin kellään aikaisemmalla presidentillä Ranskan lähihistoriassa. Tällä hetkellä häntä kannattaa 13 prosenttia ihmisistä.

Ranskassa käydään presidentinvaalit ensi huhtikuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters