Suomalaistuottajalta kaksi kappaletta Euroviisuissa – mutta mitkä?

Milos Rosasilla riittää syitä jännittää Euroviisuja. Tukholmaan hän ei ehdi mutta ehtii kertoa, miten viisukappaleet tehtiin.

Milos Rosas. Kuva: Milos Rosas

Milos Rosasille Suomen euroviisuedustaja Sandhjan Uuden Musiikin Kilpailun voitto viime helmikuussa tuli iloisena yllätyksenä. Työkiireet veivät voiton ja kilpailun seuraaminen jäi.

– UMK-finaalin jälkeen sain puhelun äidiltäni. Hän hoki puhelimessa “hän voitti, hän voitti”, Rosas kuvailee.

Helsingissä vuonna 1988 syntynyt Rosas tekee kansainvälistä uraa lauluntekijänä ja musiikkituottajana. Sandhjan _Sing It Away _on vain toinen niistä kappaleista, joita Rosas on ollut mukana tekemässä viisuja varten. Toinen kappaleista on Valko-Venäjän IVAN-viisuedustajan Help You Fly

– Sandhja on upea artisti ja esiintyjä. Olen iloinen ja ylpeä hänestä, Rosas sanoo.

_Sing It Away _kuullaan Euroviisuissa tänään tiistaina ensimmäisessä semifinaalissa. Help You Fly kuullaan puolestaan toisessa semifinaalissa torstaina 12. päivä.

Siitä tulikin euroviisukappale

Sing It Away -kappaletta ei Rosasin mukaan alun perin kirjoitettu Euroviisuja varten. Kappale syntyi Sandhjan toista, tänä vuonna ilmestynyttä _Freedom Venture _-albumia tehdessä.

– Albumia varten teimme paljon kappaleita. _Sing it Awayn _kohdalla ajattelimme, että tässä on jotakin, mikä sopisi Euroviisuihin. Yksi asia johti toiseen, ja nyt hän on Tukholmassa, Rosas kertoo.

Kappale syntyi entuudestaan tuttujen kollegoiden kanssa. Rosas oli jo aiemmin työskennellyt yhdessä Petri Mataran kanssa. Matara toimi yhtenä tuottajista Sandhjan albumin teossa. Rosas osallistui niin kappaleen sanoittamiseen, säveltämiseen kuin tuottamiseenkin.

– Kappaleen kirjoittamisen aikoihin Sandhja kävi läpi vaikeita asioita ja kirjoitimme hänelle kappaletta auttamaan häntä pääsemään murheidensa yli, Rosas kertoo.

Rosas sai innoitusta ajatuksesta, että kappale voisi saada kuulijoita muuallakin kuin Suomessa. Rosasille kappaleen tekoon inspiraatiota tarjosi Sandhjan monikulttuurinen tausta. Rosasin oma tausta on myös monikulttuurinen: hänen äitinsä on saksalainen ja isä suomenruotsalainen. Rosasin lapsuuden perhe vietti Berliinissä.

Valko-Venäjän edustajan kanssa yhteistyössä aiemminkin

Valko-Venäjän euroviisuedustaja IVAN:in kanssa Rosas teki yhteistyötä jo silloin, kun IVAN vuonna 2015 kilpaili Venäjän X-Factor -ohjelmassa. IVAN sijoittui kilpailussa lopulta toiseksi ja tuli samalla tutuksi miljoonille tv-katsojille. Yhteistyön jatkaminen IVAN:in kanssa tuntui Rosasista luontevalta.

– _Help You Fly _-kappaletta tehtiin pitäen Euroviisut mielessä. Kun kappale oli valmis, näimme siinä potentiaalia kilpailuja varten, Rosas kertoo.

Kappaleen teossa Rosas toimi yhtenä sen tuottajista. Vaikka äänitysstudiossa tapahtuu paljon samaan aikaan, Rosas ei tällä kertaa ollut vastuussa sävellyksestä. Mitä musiikkituottaja sitten lopulta tekee?

– Musiikkituottaja on se nörtti äänitysstudiossa, Rosas tiivistää.

Rosasin mukaan tuottaja rakentaa ideasta valmiin kappaleen. _Help You Fly _-kappaleen kohdalla Rosas huolehti myös kappaleen miksaamisesta.

Ennen musiikkituottajan uraa Rosas esiintyi myös itse. Hänet on nähty sellaisissa musikaaleissa kuin A Little Shop of Horrors ja Hair. Monipuolinen Rosas on myös säveltänyt kappaleen Svenska Teaternin musikaaliin.

Euroviisuille vaikea löytää aikaa

Rosasin lapsuudessa Euroviisujen seuraaminen oli tapa. Nykyään hän seuraa Euroviisuja aina, kun niihin törmää. Viime vuosien suosikeiksi nousevat viime vuoden voittaja Måns Zelmerlöwin Heroes-kappale sekä viulun kanssa esiintyneen, vuoden 2009 voittajan Alexander Rybakin Fairytale.

Tänä vuonna Rosas ei ehdi lentää Tukholmaan kannustamaan Sandhjaa ja IVAN:ia.

– Seuraan Euroviisuja Tukholmassa olevien kollegoideni ja äitini välittämän tilannetiedotuksen kautta, Rosas kertoo.

Tällä hetkellä Rosas tekee töitä Etelä-Ranskassa ja viikonlopuksi, juuri Euroviisujen finaalin ajaksi, hän lentää Lontooseen työstämään uutta projektia. Siellä edessä on tapaamisia ja äänityksiä kotimaisen Lucas-artistin englanninkielistä levyä varten.

Myös tulevan kesän Rosas viettää töiden parissa. Tuottajan työt vievät Rosasia silloinkin ulkomaille, vaikka virallisesti hän asuu Helsingissä. Töitä on ainakin niin Etelä-Ranskassa, Lontoossa kuin Moskovassakin.

– Kuitenkin kun astuu Helsinki-Vantaan lentokentälle, tuntuu aina siltä, että palaa kotiin, Rosas kertoo.

Vaikka Rosasilta löytyy esiintymiskokemusta, hän ei enää esiintymislavoille kaipaa – ei edes euroviisulavalle. Vaikka tulevaisuutta ei hänen mukaansa voikaan koskaan sanoa varmaksi.