Sandhjan poronnahka-asu on luotu liikkumaan energisesti

Suomen viisuedustaja Sandhjan esiintymisasu kuvastaa artistin karibialaisia sekä karjalaisia juuria. Suunnittelija Jukka Puljujärvellä oli asuidea euroviisulavalle jo ennen kuin Sandhja voitti Uuden Musiikin Kilpailun.

Kuva: AOP

Kun suunnittelija Jukka Puljujärvi katsoi Suomen euroviisukarsintoja, hänellä oli aavistus, että Sandhja voittaisi. Tuolloin idea oli jo lähes valmis. Puljujärvi halusi tehdä catsuit-haalarin, joka kuvastaa Sandhjan energistä musiikkia, katutyyliä ja etnistä taustaa.

Sandhjan äiti on kotoisin Etelä-Amerikan Guyanasta ja isällä on itäsuomalaiset juuret. Vartalonmyötäinen puku on avoin selästä ja kyljistä.

– Turkoosi väri kuvastaa Sandhjan karibialaisia sukujuuria. Haalarin etuosassa on kuviointi, joka heijastaa taas hänen karjalaisia juuria. Kokonaisuus on raikas ja sensuelli. Pieni ripaus seksikyyttä mutta hyvällä tavalla.

Puljujärvi on kotoisin Kittilästä, joten poronnahka oli taustoiltaan lappilaiselle luontainen valinta. Samalla materiaali on ekologinen ja antaa asulle eksoottisen suomalaisen mausteen.

Se on kuin nahkahanska. Mitä useammin sitä pitää, se muokkautuu lämmön ja kehon mukaan todella istuvaksi.

Jukka Puljujärvi

Suunnittelija sai asun toteuttamiseen varsin vapaat kädet. Artistin ainut toive oli, että hän voisi liikkua lavalla musiikin vietävänä. Siihen poronnahka sopii saumattomasti.

– Se on kuin nahkahanska. Mitä useammin sitä pitää, se muokkautuu lämmön ja kehon mukaan todella istuvaksi. Periaatteessa paranee vain käytössä.

Puljujärvi ei ole aikaisemmin erityisesti seurannut Euroviisuja, mutta suunnittelijana on kiinnostunut suuren tapahtuman visuaalisesta ilmeestä. Tapahtuma on näytön paikka myös asujen suunnitelijoille.

– Kyllä se hienolta tuntuu. Euroviisuilla on huikea näkyvyys, pohtii Puljujärvi, kun oma kädenjälki näkyy lavalla.

Vaatteita gaala-asuista agility-treeneihin

Puljujärven suunnittelemia asuja on nähty Anna Abreun ja Chisun yllä. Ihmisten lisäksi hän suunnittelee asuja myös koirille. Pari vuotta sitten kuopiolainen Best Friend Group palkkasi Ivana Helsingillekin suunnitelleen Puljujärven Hurtta-brändin tiimiiin.

Puljujärvellä itsellään on kaksi koiraa, joten ideat lemmikkien varusteisiin tulee arkisista koiran karvoista ja käytännön tarpeista.

– On sade-, lämpö- ja muita suojatuotteita. Koirien vaatteet menevät urheilun ja toiminnallisuuden puolelle, kertoo agility-treeneihin lähdössä oleva suunnittelija.

Koiraharrastusten lisääntyessä lemmikkien vaatteiltakin vaaditaan teknisyyttä. Kylmissä oloissa kevytkarvaisia koiria puetaan lämpimämmin ja helteisissä olosuhteissa on kysyntää viilentävillä vaatteilla.

– Lemmikeistä pidetään entistä enemmän huolta ja keskitytään niiden hyvinvointiin.