Kiinan poliisi pidätti väärennettyjen meduusojen valmistajia

Meduusat ovat Kiinassa suosittu ruokalaji ja niitä syödään esimerkiksi salaattina. Viranomaisten mukaan väärentäjät valmistivat meduusoja kolmesta kemikaalista ja niistä löytyi muun muassa alumiinia kahdeksan kertaa yli sallitun määrän.

Ulkomaat
Shanghailaisen ravintolan meduusa-annos.
Shanghailaisen ravintolan meduusa-annos.AOP

Kiinan poliisi on ratsannut kaksi väärennettyjä meduusoja valmistanutta tehdasta sanoen, että todennäköisesti yli 10 tonnia niiden tuotteita on päätynyt markkinoille. Tapauksista kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ratsiat ja niistä seuranneet pidätykset tapahtuivat huhtikuussa, mutta poliisi kertoi niistä vasta viime viikolla. Väärennettyjä meduusoja valmistaneet tehtaat sijaitsivat Itä-Kiinan Zheijangin ja Jiangsun maakunnissa Shanghain etelä- ja pohjoispuolella.

Poliisi sanoi, että se löysi ensin vihjeen perusteella Zheijangista meduusatehtaan, jonka omistaja myi tuotteensa paikallisella torilla. Hän johdatti poliisin myöhemmin Jiangsussa sijainneeseen suurempaan tehtaaseen, jonka omistaja oli opettanut hänelle meduusojen valmistuksen. Hänet ja muut osalliset pidätettiin.

Poliisin mukaan väärentäjäryhmät tienasivat yhteensä noin 23 000 euroa sitten viime vuoden kesäkuun, jolloin he aloittivat toimintansa. Poliisi takavarikoi yli tonnin keinotekoisia meduusoja.

Meduusat valmistettiin kolmesta kemikaalista

Ensimmäisen meduusatehtaan omistaja kertoi poliisille valmistaneensa keinotekoiset meduusat kolmesta eri kemikaalista: algiinihaposta, ammonium alumiinisulfaatista sekä vedettömästä kalsiumkloridista.

Viranomaiset sanoivat, että keinotekoisista meduusoista löytyi alumiinia jopa 800 mg kiloa kohden, mikä on kahdeksan kertaa yli Kiinan sallitun määrän. Viranomaisten mukaan liiallinen määrä alumiinia saattaa aiheuttaa luu- ja hermovahinkoja sekä mahdollisesti vahingoittaa muistia.

Vaikka aidot meduusat voivat olla myrkyllisiä ihmisellekin, Kiinassa niitä pidetään maukkaina ja hyvänä kollageeninlähteenä. Ne ovat suosittu ruokalaji etenkin kesäisin ja meduusat pilkotaan ja tarjoillaan salaattina erilaisten kastikkeiden kera.

Oikeiden meduusojen tuotanto ei ilmeisesti pysty tyydyttämään kysyntää. Oikeiden meduusojen kasvatus kestää noin 40 päivää. Keinotekoisten meduusojen valmistaminen maksaa alle puolet oikeiden meduusojen kasvattamisesta ja myös valmistusaika on lyhyempi, kertoo kiinalainen People's Daily -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vastaavia pidätyksiä tehty aiemminkin

Poliisi on julkaissut myös neuvoja siitä, miten keinotekoisen meduusan erottaa oikeasta. Keinotekoinen meduusa on mauton ja hajuton, sitä on vaikea repiä ja sen pinta muistuttaa teippiä. Oikeat meduusat sen sijaan tuoksuvat kalaisalle ja ne ovat kellertävän värikkäitä.

Poliisi selvittää edelleen, minne 10 tonnia väärentäjien valmistamia meduusoja on päätynyt.

Kyse ei ole myöskään ensimmäisestä kerrasta, kun poliisi pidättää keinotekoisten meduusojen valmistajia. Marraskuussa 2014 poliisi pidätti meduusoja tehtailleen joukkion ja lokakuussa 2013 toisen, jonka kerrottiin valmistaneen 40 tonnia keinotekoisia meduusoja. Joukon johtaja tuomittiin vankilaan puoleksi vuodeksi.