1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea järjesti massiivisen soihtuparaatin puoluekokouksen päätteeksi – video

Tuhannet tanssijat esiintyivät ideologisten laulujen tahtiin ja pimeyden laskeuduttua järjestettiin valtava soihtuparaati ja ilotulitus. Maan johtaja Kim Jong-un ei ollut paikalla tiistai-illan juhlallisuuksissa.

Laaja kuva aukiolla pimeässä illassa marssivista soihtua kantavista esiintyjistä.
Tuhannet soihtuja kantavat esiintyjät marssivat tiistai-illan paraatissa aukiolla muodostaen erilaisia kuvioita ja sanoja.

Kymmenettuhannet pohjoiskorealaiset ottivat osaa maan puoluekokouksen päättymisen kunniaksi järjestettyyn valtavaan soihtuparaatiin ja tanssiesitykseen Pjongjang-aukiolla maan pääkaupungissa tiistaina.

Vain tunteja aiemmin oli järjestetty toinen paraati Kim Il-sungin aukiolla.

Iltaparaatissa tanssijat liikkuivat ideologisten laulujen tahtiin heiluttaen lippuja ja värikkäitä huiveja. Erään laulun nimi oli "Kunnia puolueellemme!" Yksi oli omistettu maan johtajan Kim Jong-unin politiikalle, jossa pyritään kehittämään sekä ydinaseistusta että maan taloutta.

Osa lauluista käsitteli sotilaallisia teemoja, kuten "Juna etulinjaan", joka kehotti nuorisoa valmistautumaan puolustamaan maataan. Näkökulman alleviivaamiseksi tanssijat esittivät taistelevansa japanilaisia miehittäjiä vastaan toisen maailmansodan aikana.

Eräs tanssinumeroita tahdittaneista kappaleista oli nimeltään "Suuri kalansaalis".

Soihtuja ja ilotulituksia tanssiesitysten jälkeen

Hämärtyvässä illassa pidettyjen tanssi- ja akrobatiaesitysten jälkeen vuorossa oli näyttävä soihtuparaati ja suuri ilotulitus. Tuhannet soihtuja kantavat esiintyjät marssivat aukiolla muodostaen erilaisia kuvioita ja sanoja.

Puoluekokous oli Pohjois-Korean ensimmäinen sitten vuoden 1980 ja sitä on pidetty yrityksenä palauttaa puolueen keskeinen rooli maan politiikassa ja vähentää armeijan poliittista roolia.

Nelipäiväisen kokouksen aikana Pohjois-Korea ilmoitti, että se aikoo jatkaa ydinaseistuksensa kehittämistä, mutta että se käyttäisi niitä vasta jos sitä uhattaisiin ydinaseilla. Kim Jong-un esitteli kokouksen aikana myös suunnitelmansa maan huteran talouden uudistamiseksi.

Kim ei ollut valtion televisioyhtiön mukaan läsnä tiistai-illan paraatissa, mutta paikalla oli paljon muita korkea-arvoisia valtion edustajia.