Joensuu ei halua Lappeenrannan luopuvan Itä-Suomen koulusta

Joensuun kaupungilla ei ole aikomustakaan luopua Itä-Suomen suomalais-venäläisestä koulusta. Lappeenranta perustelee Itä-Suomen koulun lakkauttamista säästösyillä. Joensuussa ei uskota säästöjä lakkauttamisella syntyvän.

Joensuu
Itä-Suomen koulu Lappeenrannassa
Päivännouzu­Suomen škola Lappeenrannan Kezämäis.Yle Etelä-Karjala

Joensuun kaupunki pitää tiukasti kiinni Itä-Suomen suomalais-venäläisestä koulusta. Joensuu myös toivoo, että myös sekä Imatra että Lappeenranta jatkaisivat Itä-Suomen koulun toimintaa.

Lappeenrannan kaupunki on säästöjä suunnitellessaan väläyttänyt Itä-Suomen koulun lopettamista. Koulua ylläpitää Imatran, Lappeenrannan ja Joensuun kaupunkien säätiö. Oppilaita koulussa on kolmella paikkakunnalla yhteensä 759.

Joensuun kaupunginhallituksen mukaan Itä-Suomen koulu on ollut suuri kehitysaskel venäjän kielen ja kulttuurin edistämiselle Itä-Suomessa. Kaupunginhallituksen mukaan venäjän kielen taidon lisäämiselle on tarvetta, koska vain kuusi prosenttia suomalaisista osaa venäjää.

Säästöt ihmetyttävät

Joensuun kaupungin mielestä Itä-Suomen koulun toiminta on edullista ja tehokasta. Oppimistulokset ovat muita kouluja paremmat muun muassa matematiikassa, lukutaidossa ja luonnontieteissä.

Lappeenrannassa on ajatuksena sijoittaa oppilaat tavallisiin koululuokkiin ja saada säästöt sen avulla. Joensuun kaupunginhallitus pitää tätä keinoa ontuvana.

– Jos oppilaskohtaista kustannusta ei samalla onnistuta alentamaan, on säästövaikutus kyseenalainen.

Itä-Suomen koulussa vuoden 2014 oppilaskohtaiset kustannukset ovat yhden oppilaan osalta 8 049 euroa. Joensuussa vastaava summa on 8 642 euroa, Imatralla 8 319 euroa ja Lappeenrannassa 8 681 euroa.

Valtio tukee Itä-Suomen koulun säätiön toimintaa 365 000 eurolla vuodessa ja kaupungit 20 000–30 000 eurolla vuodessa.