Rousseff taistelee virastaan – vielä viimeinen vetoomus korkeimpaan oikeuteen

Brasilian senaatti äänestää keskiviikkona presidentti Rousseffin mahdollisesta asettamisesta valtakunnanoikeuteen.

Dilma Rousseff Kuva: Fernando Bizerra Jr. / EPA

Brasilian presidentti Dilma Rousseff taistelee raivoisasti virastaan.

Rousseff teki tiistaina viime hetken vetoomuksen maan korkeimpaan oikeuteen, jotta tuomioistuin pysäyttäisi senaatin viraltapanoäänestyksen.

Korkein oikeus aloitti vetoomuksen käsittelyn välittömästi, mutta ei ole tiedossa milloin päätös asiasta annetaan.

Brasilian senaatti äänestää keskiviikkona Rousseffin viraltapanosta. Jos presidentin vastustajat saavat enemmistön 81-paikkaisessa senaatissa, Rousseff hyllytetään virastaan kuudeksi kuukaudeksi ja varapresidentti Michel Temer nousee hänen tilalleen.

Rousseff voidaan tämän jälkeen haastaa valtakunnanoikeuteen. Presidenttiä epäillään maan budjettilakien rikkomisesta. Hänen epäillään kaunistelleen Brasilian talouslukuja vuoden 2014 presidentinvaalikampanjan yhteydessä.

Yli puolet senaattoreista on kertonut paikalliselle medialle äänestävänä viraltapanon puolesta, joten käytännössä Rousseffin lähtölaskenta on jo alkanut.

Senaatin äänestyksen lähestyessä Rousseffin tukijat ovat osoittaneet mieltään useissa kaupungeissa. Pääkaupunki Brasilissa ja San Paulossa presidentin kannattajat polttivat teillä renkaita pysäyttäen liikenteen ja ottivat yhteen poliisin kanssa.

Rousseffin työväenpuolue ja ammattiliitot ovat myös julistaneet maahan yleislakon.

Dilma Rousseff sanoi tiistaina, ettei hän aio erota vapaaehtoisesti. Sellainen ei ole edes juolahtanut mieleenikään, presidentti vakuutti puhuessaan kannattajilleen.