Fennovoima: Pyhäjoen huhtikuisista tapahtumista koitui kymmenien tuhansien vahingot

Ydinvoimayhtiön alueviestintäpäällikkö kertoo, että ydinvoiman vastustajat tekivät esimerkiksi reikiä ydinvoimalatyömaata rajaavaan aitaan, sotkivat varoituskylttejä ja hajoittivat valaisinpylväiden sähköjohtoja.

Fennovoima aitasi ja sulki Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaan alkusyksystä 2015. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Huhtikuun lopulla Pyhäjoella tapahtuneista ydinvoimavastaisista toimista koitui Fennovoimalle kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Näin arvioi yhtiön alueviestintäpäällikkö Heli Haikola.

Haikolan mukaan erilaiset vahingonteot kohdistuivat Pyhäjoen voimalatyömaan alueeseen ja sen läheisyyteen.

Esimerkiksi työmaata rajaavaan aitaan tehtiin reikiä, varoituskylttejä ja liikennemerkkejä sotkettiin ja varastettiin, bussikatoksia ja valaisinpylväiden sähköjohtoja rikottiin. Lisäksi yksittäisiä laitteita vahingoitettiin, ja Fennovoiman mukaan myös yhden alueella toimivan urakoitsijan siviiliautoa vahingoitettiin.

Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahanketta vastustettiin Pyhäjoella viime kuun lopulla noin viikon kestäneen protestileirin aikana. Tapahtumat johtivat useisiin ulkomaalaisten ja suomalaisten pidätyksiin ja myös vangitsemisiin. Toimintaviikon aikana Pyhäjoella järjestettiin myös ydinvoima-aiheisia luentoja ja työpajoja, jotka sujuivat ongelmitta.

Protestileirin tavoitteena oli Stop Fennovoima -verkoston mukaan tuoda esiin muun muassa Fennovoiman laitostoimittajaan, venäläiseen Rosatomiin liittyviä epäkohtia. Ydinvoiman vastustajia kaihertaa myös se, että Pyhäjoella tehdään jo voimalan rakentamisen valmistelutöitä, vaikka rakentamislupaa ei ole vielä myönnetty.

Julkisuudessa on keskusteltu myös Fennovoiman pääurakoitsijan Titan-2:n taustalta löytyneistä epäselvyyksistä. Asia käy ilmi Ylen tekemästä laajasta selvityksestä.