1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäätelö

8-vuotiaan Marin kioski oli kesähitti kuusi vuotta sitten – "Kesästä jäi hyvät muistot"

Marin jäätelökioski oli kesän 2010 hitti. Kaarinalaisen pikkutytön kioskia kävivät katsomassa niin media kuin viranomaisetkin. Mitä kuuluu Marille kuuden vuoden jälkeen?

Vuonna 2010 kaarinalaisen Marin isä, Jouni Aaltonen, rakensi lapsilleen tavallisen leikkimökin sijaan kioskin. Jäätelökioskin innokkaimmaksi myyjäksi nousi 8-vuotias Mari. Kioski herätti kiinnostusta mediassa ja viranomaisissa ja nousi kesän uutishitiksi.

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, kioski seisoo edelleen paikoillaan maantien laidalla.  Luukku pysyy kuitenkin suljettuna, kuten se on pysynyt kaikki kesät vuoden 2010 jälkeen.

Kaksi tyyppiä antoi mulle punavalkoisen jäätelökoneen, jossa oli Mikki Hiiren kuvia.

Mari Aaltonen

Mari Aaltonen seisoo kioskinsa vieressä ja muistelee erilaista kesää.

– Siitä on kivoja muistikuvia. Myin jäätelöä neljänä päivänä viikossa aina pari tuntia, nyt 14-vuotias Mari Aaltonen kertoo.

Ihmisten kiinnostuksen ja kioskin saaman julkisuuden Mari on tajunnut kunnolla vasta jälkeenpäin. Kiinnostus tuntui kuitenkin hyvältä jo kuusi vuotta sitten.

– Oli kivaa, kun ihmiset olivat kiinnostuneita. Kaksi tyyppiä antoi mulle punavalkoisen jäätelökoneen, jossa oli Mikki Hiiren kuvia. Mulla on se vieläkin tallessa, Mari kertoo.

Marin kioski on edelleen paikoillaan. 14-vuotias Mari ei aio tätä kioskia kuitenkaan enää avata. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Kesä opetti rahan käsittelyä ja myymistä

Vuonna 2010 Marin toiveammatti oli kaupan myyjä. Kioskissa sai siihen hyvää harjoitusta.

– Olin aika pirteä ja iloinen kauppias. Opin kesän aikana rahan käsittelyä ja myymistä, Mari sanoo.

Enää kaupanmyyjä ei ole se ensimmäinen toiveammatti, mutta ei Mari sitäkään sulje pois.

– Sen lisäksi haluaisin laulaa, olen laulanut pienestä saakka.

Entä voisiko Marin kioskin avata uudestaan?

– Ei tässä paikassa, ei tässä ole tarpeeksi ihmisiä. Haluaisin myydä jäätelön lisäksi smoothieita, koska kaikki rakastavat niitä kesäisin, Mari sanoo.