1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halla vierailee ensi yönä puutarhassa – näillä vinkeillä pelastat kasvisi

Kesäisen lämpimät ilmat innostivat kotipuutarhurit istutuspuuhiin ennätyksellisen aikaisin. Ensi yöksi on luvassa hallaa, Marttaliiton puutarha-asiantuntija kehottaa suojaamaan jo kukkivat marjapensaat ja kukkaset.

Raparperin ja muiden puutarhakasvien taimet kannattaa suojata yöpakkasilta harsolla. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Tulevasta yöstä on tulossa kylmä koko maassa. Meteorologi Anssi Vähämäen mukaan mittari saattaa painua reilusti pakkaselle aina Keski-Suomea myöten. Myös eteläiseen Suomeen povataan alaville maille hallan vaaraa. Tulevan yön jälkeen ilma jälleen lämpenee.

Tänä iltana kannattaa suojata kotipuutarhan marjat ja kukkaset pakkaselta. Marttaliiton puutarha-asiantuntija Asta Kuosmasen viidellä vinkillä pelastat kotipuutarhan kasvit pakkaselta.

1. Hallaharso on paras suoja kasveille. Sitä voi laittaa kasvin päälle useita kerroksia. Laita harso hyvissä ajoin ennen kuin ilma viilenee, näin harson sisälle jää lämmin mikroilmasto. Harso suojaa jopa -4 asteen pakkaselta, mutta vain jos se on laitettu kasvin suojaksi hyvissä ajoin. Harsoa voi käyttää myös uudelleen. Hallaharso on hyvä suoja etenkin kukkiville marjapensaille, jotka ovat juuri nyt täydessä kukassa eteläisessä Suomessa. Harsolla voi myös suojata pienempiä hedelmäpuita, isojen puiden suojaamien harsolla on hankalaa.

2. Sanomalehti on hyvä suoja. Ota niitit pois niin saat aseteltua monta sivua päällekkäin ilmavasti ja lehtien väliin jää ilmaa suojaamaan pakkaselta. Sanomalehdestä voi kääriä myös tötterön, "vappuhatun". Laita se kukan päälle suojaksi. Kesäkukat ovat erittäin arkoja pakkaselle, vain orvokki kestää pientä hallaa.

3. Kukkaruukku kipattuna kasvin päälle on oiva pakkassuoja. Jos pohjassa on reikä, tuki se. Myös ruukku on hyvä kumota kukkasen suojaksi hyvissä ajoin, näin ruukun sisälle jää lämmintä ilmaa suojaamaan kasvia pakkaselta.

4. Kiikuta kasvit yöksi sisälle pakkasta pakoon. Evakko kannattaa, sillä pakkasen panema kasvi toipuu huonosti, jos ollenkaan kesäloistoon.

5. Kasvihuoneen kasvit on myös suojattava. Kasvihuone suojaan jonkin verran pakkaselta, mutta viilenee nopeasti ilma jäähtyessä. Kasvihuoneen kukat ja vihannekset voi myös suojata hallaharsolla. Jos esimerkiksi tomaatintaimet ovat ruukussa, varmin keino pelastaa kesän herkku on kiikuttaa ne yöksi sisälle.