"Historia ei saa selittää tulevaisuutta" – valtion omistajapolitiikka jämähti paikoilleen

Valtion omistajapolitiikkaan on uudistumassa pääministeri Juha Sipilän johdolla. Asiantuntijat näkevät nykyisen vahvan roolin olevan jäänne menneisyydestä.

Ylen aamu
Sari Lounasmeri, Hannu Leinonen ja Topi Miettinen.
Omistajapolitiikkaa puimassa taloustieteen professori Topi Miettinen Hankenilta, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen.

Sodasta toipuvaa Suomea lähdettiin rakentamaan valtion ja valtion omistamien yhtiöiden voimin. Omistusrakenne jäi eikä valtion omistajaroolia ole sen jälkeen pohdittu, toteaa Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen. Suomen valtiolle onkin jäänyt poikkeuksellisen vahva ote talouteen omistusten kautta.

– Historia ei saisi selittää tulevaisuutta. Nyt on hyvä paikka, kun pääministeri pohtii, että mitä tälle omistajuudelle jatkossa oikein tehdään, Leinonen sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

Pohdintaa toivoo myös ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin professori Topi Miettinen. Hän huomauttaa, että valtioyhtiöt perustettiin aikana, jolloin oli pulaa pääomista. Nykyään pääoma liikkuu vapaasti eikä samanlaisia ongelmia enää ole.

– Huolimatta markkina- ja rahoituskriiseistä, voidaan sanoa, että meillä on verrattaen toimivat rahoitusmarkkinat, Miettinen sanoo.

Markkinahäiriöiltä suojautuminen on yksi peruste valtion omistajuudelle, mutta tämä rooli on Miettisen mielestä vähenemään päin.

– Valtiolla on niin monipuolinen työkalupakki käytössä näihin markkinahäiriöihin puuttumiseksi, että loppujen lopuksi valtioyhtiön rooli tästä näkökulmasta on aika pieni ja pienenemään päin, Miettinen sanoo.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on samaa mieltä.

– Yhtä hyvin voidaan ohjata verotuksella, tehdä muuta lainsäädäntöä tai tehdä ihan normaaleja palvelusopimuksia, Lounasmeri pohtii.

Entinen päätoimittaja Leinonen näkee, että omistajaohjaus saattaa tehottomuuden lisäksi olla jopa haitallista.

– Omistaminen ohjauksen välineenä on aika hankala juttu. Se on monimutkaista. Siihen liittyy erilaisia riskejä, varsinkin poliittisia riskejä. Poliitikot joutuvat vastaamaan asioista yhtiöissä, joissa heillä ei ole ammattitaitoa.

Lounasmeri muistuttaa, että valtion ei tarvitse omistaa yritystä täysin tai edes puoliksikaan vaikuttaakseen sen toimintaan.

– Se, että omistaa yli kymmenen prosentin osuuden, niin sillä on jo merkittävän suuri omistaja, jolla on sananvaltaa, Lounasmeri sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on määrä esitellä uudistuksia valtion omistuksiin ja niiden hallintaan ensi viikolla.