1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisvalokuvaaja pääsi kurkistamaan Venetsian aatelisten kulissien taakse – "Tämän päivän rikkaus on kovaa ja julmaa"

Valokuvaaja Jaakko Heikkilä pääsi kuvaamaan Venetsian yksityispalatseja ja niiden aatelisia asukkaita. Heikkilä kertoi aamu-tv:n haastattelussa, että luottamuksen saaminen aatelisten kanssa ei syntynyt hetkessä.

kulttuuri
Valokuvaaja Jaakko Heikkilä.
Valokuvaaja Jaakko Heikkilä on päässyt salattuun maailmaan, johon vain harvat silmät näkevät. Hän on kuvannut Venetsian yksityispalatseja ja niiden aatelisia asukkaita.

Ventesian aatelisten palatsien ovet alkoivat raottua valokuvaaja Jaakko Heikkilälle alkujaan toisen kuvausprojektin myötä. Hän oli kuvannut armenialaistaustaisia ihmisiä Venetsiassa ja yllättäen eräs kuvattavana ollut mies avautunut Heikkilälle, että "todellinen aateluus on katoamassa".

– Kysyin häneltä, että mitä todellinen aateluus on. Hän sanoi, että se on sydämen aateluutta. Se on sitä, että jos sinulla on onni syntyä rikkaaksi, sinun tulee auttaa niitä, joille sitä onnea ei ole suotu, Heikkilä muisti miehen kertoneen.

Tämän jälkeen mies lupasi auttaa Heikkilää kuvaamaan Venetsian aatelisia, jos hän haluaisi tällaisen projektin aloittaa. Heikkilä ryhtyi kuvaustyöhön ja nyt valokuvista on koottu näyttely "Veden kätkemiä huoneita" Kansallismuseoon.

Aatelinen pelkäsi joutuvansa pilkatuksi

Venetsiassa kuvaamisen Heikkilä aloitti jo vuonna 2009. Aatelisten luottamuksen saaminen ei käynyt hetkessä, sillä ennakkoluulot kuvaajaa kohtaan olivat alussa suuret.

– Ensimmäisellä tapaamiskerroilla ei koskaan kuvattu, vaan yleensä vaan istuskeltiin, juteltiin ja näytin heille aiempia kuviani.

Eräs kuvattava mies, paroni Alberto Franchetti, on jäänyt hyvin Heikkilän mieleen, sillä tämä oli ollut alkuun hyvin ylimielisen oloinen.

– Huomasin ilman muuta, että hänellä oli sellainen pelko, että olen tekemässä jotain ironiaa tai sarkasmia. Ensimmäinen tapaamisemme oli hyvin lyhyt, mutta sain kuitenkin työnnettyä hänelle valokuvakirjani armenialaisista. Jo seuraavana päivänä Alberto soitti ja sanoi, että "tule ihmeessä käymään, teet hienoa työtä". Kuvasin siellä sitten koko päivän.

Raha ei tee onnelliseksi

Valokuvausprojektinsa tiimoilta Heikkilä pääsi kurkistamaan rikkaiden aatelisten kulissien taakse. Valokuvaajan mukaan joissain kuvissa valitsee vauraudesta huolimatta surullinen ja yksinäinen tunnelma. Projekti antoikin Heikkilälle hurjasti näkemystä rikkauteen ylipäänsä.

– Osaan katsoa rikkautta nyt vähän toisilla silmillä. Aivan varmasti pystyn allekirjoittamaan sen, että raha ei tee onnelliseksi. Ja oikeastaan voisin lisätä tähän myös Alberto Franchettin lauseen tästä päivästä. Hän lausui yhtäkkiä, että "tämän päivän rikkaus on kovaa ja julmaa, sillä ei ole kontaktia arkielämään”, Heikkilä summasi.

Lue seuraavaksi