Kunnat käsittelevät nihkeillen pakolaisten vastaanottamista Pohjois-Pohjanmaalla

Vasta viitisen kuntaa kolmestakymmenestä on tehnyt päätöksen pakolaisasiassa Pohjois-Pohjanmaalla. Maahanmuuttopäällikkö kuvaa tilannetta hankalaksi, sillä tavoitteena oli saada kaikkien kanta selville juhannukseen mennessä.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijaperhe Oulussa
Timo Sipola / Yle

Pohjois-Pohjanmaalta pitäisi löytyä tänä vuonna kuntapaikka yhteensä noin 800 pakolaiselle. Kuntien kanssa käytävät neuvottelut pakolaisten vastaanottamisesta etenevät kuitenkin takkuillen.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikön Hanna Määtän mukaan tilanne on hankala. Elyssä ei edes tiedetä, onko asiaa käsitelty suurimmassa osassa kuntia vielä ollenkaan. Alun perin tavoitteena oli, että kaikki kunnat tekisivät pakolaispäätöksensä juhannukseen mennessä.

– Kyllä me olisimme toivoneet, että meillä tässä vaiheessa olisi jo enemmän päätöksiä, ja tietenkin myönteisiä päätöksiä. Meillä on tiedossa vielä harmillisen vähän virallisia kuntapaikkoja, sanoo Hanna Määttä.

Tähän mennessä vasta puolenkymmentä kuntaa kolmestakymmenestä on tehnyt asiassa päätöksen, vaikka ely-keskus aloitti pakolaisneuvottelut kuntien kanssa helmikuussa.

Päätöksiä pitäisi uskaltaa tehdä

Hanna Määttä harmittelee tilannetta, sillä monessa muussa maakunnassa kunnat ovat jo tehneet päätöksen, ja monet ovat Määtän mukaan nimenomaan päättäneet vastaanottaa pakolaisia.

– Jostakin syystä rohkeutta päätöksentekoon ei ole vielä Pohjois-Pohjanmaalla ollut, Määttä arvioi.

Pohjois-Pohjanmaalla pakolaisia ovat päättäneet vastaanottaa tänä vuonna esimerkiksi Kuusamo, Pudasjärvi ja Utajärvi. Kielteisen päätöksen ovat tehneet Raahe ja Siikajoki.

Maahanmuuttopäällikkö kertoi maaliskuussa Yle Oululle, että ongelmia tulee, mikäli useammat isot kunnat kieltäytyvät kiintiöpakolaisten tai oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta. Pakolaisten vastaanottaminen on kunnille vapaaehtoista. Ely-keskus korvaa kunnille pakolaisten vastaanotosta koituvia kuluja.