1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puistot

Helvetin tulirotkoksi haukuttu Forssa onkin puistojen kaupunki

Kukapa uskoisi, että Forssassa on yli sata erilaista puistoa? Kanta-Hämeen muuttoliikeselvitys paljastaa, että maakunnan vetovoima perustuu muun muassa luonnonläheisyyteen ja hyvään sijaintiin.

Forssa on puistojen kaupunki myös. Vasta kansallinen kaupunkipuisto nostaa ne nyt esiin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Teollisuuskaupunkina tunnettu Forssa on itse asiassa puistojen keidas. Kaupungissa on erilaisia puistoja kaikkiaan 386 hehtaaria.

Forssan puistoista merkittävimpiä ovat esimerkiksi Ankkalammin puisto, Keskuspuisto ja Yhtiönpuisto. Moniin puistoihin tuo oman lisänsä kaupungin läpi virtaava Loimijoki. Näin on esimerkiksi Rantapuistossa, missä voi komeiden jalopuiden lisäksi ihailla Loimijoen maisemia.

Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä sanoo, että puistojen ei tarvitsekaan olla keskenään samanlaisia. Ihmiset tarvitsevat monimuotoista ympäristöä.

– Ihmiset tarvitsevat erilaisia ja eri luonteisia puistoja, joihin voi mennä tutustumaan puiston historiaan, kuuntelemaan linnunlaulua tai katsomaan aarniometsiä kaupungissa tai kaupunkialueella.

Suomalainen puistokulttuuri on tyystin toisenlaista kuin esimerkiksi Lontoossa, missä ihmiset menevät lounastunnilla puistoihin.

– Meillä puistot kaipaavat enemmän käyttäjiä. Esimerkiksi Forssan Yhtiönpuistossa on ollut aikanaan keilarata ja nyt täällä on tenniskenttä ja lasten leikkipaikkoja. Kyllä puistoihin mahtuu erilaisia toiminnan paikkoja.

Forssasta väki vähenee

Vaikka puistot tekevät kaupungista kuin kaupungista vehreän ja viihtyisän, ei se riitä pitämään asukkaita kaupungissa. Tuoreen selvityksen mukaan Forssan seudulla väestö on vähentynyt 5,4 prosenttia vuosina 2000-2015. Koko maassa väestö kasvoi 5,9 prosenttia ja Kanta-Hämeessäkin 5,7 prosenttia.

Opiskelu, oma tai puolison työ ja rakkaus ovat suurimmat syyt, miksi Forssan seudulta lähteneet ovat muuttaneet pois Kanta-Hämeestä. Työpaikkojen määrä on vähentynyt Forssan seudulla voimakkaasti vuodesta 2008 ja vuosituhannen ensimmäisten 13 vuoden aikana työpaikkojen määrä väheni 13,7 prosenttia.

Työttömiä oli seudulla helmikuussa 13,7 prosenttia työvoimasta. Yhä useammin työ löytyykin muualta kuin kotikunnasta: Forssan työllisistä 73 prosenttia kävi töissä Forssassa vuonna 2013. Osuus on laskenut vuodesta 1995, jolloin osuus oli vielä noin 86 prosenttia.

Forssan seudulle muuttaneiden mukaan oma tai puolison työ, asuminen, hintataso ja sukulaiset, perhe ja ystävät ovat suurimpia syitä palata.