Konekivääriampuja ja "kiväärimies" ovat USA:n ensimmäiset naiset etulinjassa

Kaksi värvättyä naissotilasta oli pyytänyt päästä taistelujen etulinjaan ja Yhdysvaltain merijalkaväki suostui heidän pyyntöönsä.

Ulkomaat
Merijalkaväen sotilaita.
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita Kosovossa elokuussa 2001.Valdrin Xhema / EPA

Yhdysvalloissa merijalkaväki on määrännyt ensimmäiset naiset etulinjan taistelutehtäviin, kertoo maan puolustusministeriö.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun naisia määrätään taistelutehtäviin sääntöjen muuttamisen jälkeen. Aiemmin Pentagon ei sallinut naisia lähitaistelutehtävissä, kuten jalkaväessä tai erityisoperaatioita hoitavissa taistelujoukoissa.

Merijalkaväki kertoi tiedotteessaan tiistaina, että kaksi värvättyä naista oli pyytänyt päästä etulinjaan ja heidän pyyntöönsä oli suostuttu.

Toisesta naisesta tulee konekivääriampuja ja toisesta kiväärimies. Merijalkaväen mukaan kestää jonkin aikaa ennenkuin he aloittavat joukoissaan, koska naisten koulutus erityistehtäviin kestää kolmisen kuukautta.

Presidentti Barack Obaman hallinto päätti kolme vuotta sitten, että kaikkien Yhdysvaltain sotavoimien tehtävien tulee olla avoinna myös naisille vuoteen 2016 mennessä.

Merijalkaväki yritti saada poikkeusluvan sulkea tietyt taistelutehtävät edelleen naisilta, mutta puolustusministeriö Ashton Carter ei suostunut pyyntöön.

Amerikkalaiset naissotilaat ovat joutuneet säännöllisesti taistelutilanteisiin muun muassa Irakissa ja Afganistanissa, vaikka säännöt ovat kieltäneet heiltä sotimisen etulinjassa. Tällä hetkellä noin 15,6 prosenttia Yhdysvaltain sotavoimien aktiivihenkilöstöstä on naisia.

Lähteet: AFP