Testasimme, miltä autoon jätetystä koirasta tuntuu – lämpö nousee läkähdyttäväksi

Koiran paikka ei ole kuumassa autossa. Ei edes kauppareissun aikana. Yle Pori testasi, kuinka nopeasti lämpö nousee pysäköidyssä autossa. Huono olo alkoi vaivata mieskaksikkoa jo kymmenessä minuutissa. Juttu on tehty toukokuussa 2016.

lämpöhalvaus
Teemu Kahila esittelee lämpömittaria kuumassa autossa.
Teemu Kahila ja Matti Kauvo testasivat, kuinka nopeasti lämpötila nousee pysäköidyssä autossa.

Lämpötila kipusi keväisenä päivänä Porissa jo 20 asteeseen. Päätimme testata, miltä autoon jätetyistä koirista tuntuu. Vaikka asiasta varoitetaan joka vuosi, joutuvat eläinlääkärit aina kesän tullen hoitamaan lämpöhalvauksesta kärsiviä koiria.

– Riski lämpöhalvaukselle on erittäin suuri, jos koiran jättää kuumalla ilmalla autoon. Jos näin on pakko tehdä, on aikaa asioilla käymiseen hyvin vähän. Sanoisin, että puhutaan lähinnä minuuteista, kertoo eläinlääkäri Pauliina Marttila Porin eläinlääkäripalvelusta.

Aikaa asioilla käymiseen on hyvin vähän. Sanoisin, että puhutaan lähinnä minuuteista.

Eläinlääkäri Pauliina Marttila

Matti Kauvo ja Teemu Kahila totesivat, että 10 minuuttia riittää päänsäryn saamiseen. 15 minuutin jälkeen alkoi happi loppua. Miehet keskeyttivät testin 30 minuutin kohdalla. Silloin lämpötila oli noussut 45 asteeseen ja autossa oleminen alkoi tuntua liian läkähdyttävältä.

Rotu vaikuttaa kestävyyteen

Koirilla läkähdyttävä tunne tulee luultavasti huomattavasti nopeammin. Lämmönkestävyyteen vaikuttavat muun muassa koiran turkki ja terveydentila. Eläinlääkäri Pauliina Marttilan mukaan myös rodulla on merkitystä.

– Osa roduista on rakenteensa puolesta herkempiä kuumuudelle. Esimerkiksi lyttynaamaisilla koiraroduilla lämmönsäätely toimii todella huonosti.

Huomioitavaa on, että lämpötilan ei tarvitse nousta kovinkaan korkealle, kun koirat alkavat kärsiä.

– Lämpötila voi yllättää kotonakin. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että kerrostaloasunnossa on tullut liian kuuma omistajan ollessa töissä.

Ikkunan avaaminen ei auta

Omistajat ajattelevat usein, että koira pysyy viileänä, kun auton ikkuna jätetään auki. Tämä ei Pauliina Marttilan mukaan riitä.

Autossa pitää saada aikaan kunnollinen ristiveto.

Eläinlääkäri Pauliina Marttila

– Ei siitä raolleen jättämisestä juuri apua ole. Autossa pitää saada aikaan kunnollinen ristiveto. Ja auto pitää myös pysäköidä varjoon. Näin autossa voi olla edes hetken aikaa hieman viileämpää.

Ensiapuna nopea viilennys

Lämpöhalvaus voi vaurioittaa useita elimiä. Tilanne on jopa hengenvaarallinen. Nopealla ensiavulla lämpöhalvauksesta voi kuitenkin toipua ennalleen.

– Nopea ensiapu ratkaisee. Koiran voi viilentää esimerkiksi laittamalla sen ympärille kylmällä vedellä kasteltuja pyyhkeitä ja tarjoamalla sille kylmää vettä, Pauliina Marttila ohjeistaa.