1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Linnanmäen huvipuiston alue käy ahtaaksi – lisätila haussa kaavamuutoksella

Linnanmäki haluaa entistä vetovoimaisemmaksi huvipuistoksi. Huvipuisto hakee tuhannen neliön laajennusta viereisen Alppipuiston puolelle. Tämän mahdollistaisi uuden kaavan hyväksyminen. Eteläisen sisäänkäynnin yhteyteen voisi uuden kaavan mukaan rakentaa uuden sisääntulorakennuksen ja sen päälle huvipuistolaitteita.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Linnanmäkeä pyörittävä Lasten Päivän Säätiö on pannut Helsingin kaupungin omistaman huvipuistoalueen kaavamuutoksen vireille.

Asemakaavaluonnos mahdollistaa uuden pysäköintilaitoksen rakentamisen ja huvipuiston eteläisen sisäänkäynnin laajentamisen. Samalla voitaisiin rakentaa uusi sisääntulorakennus ja tuoda sen päälle huvipuistolaitteita.

– Meidän ajatuksemme ei ole siirtää pääsisäänkäyntiä eteläportille, vaikka siihen suunniteltaisiin sisääntulorakennusta, eikä itse rakennuksen päälle välttämättä tule huvipuistolaitteita, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin sanoo.

– Ainoa mahdollinen laajentumissuunta on tämä suunta ja siitä on nyt tulossa muutamia lisäneliöitä. Kun kaava menee läpi, jatkamme suunnittelua siitä miten voisimme aluetta parhain mahdollisin keinoin hyödyntää, Adlivankin sanoo.

Alppilan asukkaiden toivomuksesta Linnanmäen kävijäliikenne ohjataan Vauhtitien ja Tivolitien kautta. Näin halutaan vähentää liikennettä Alppilan asuinalueella.

Linnanmäen eteläisen sisäänkäynnin viitesuunnitelma. Kuva: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy

Tilausbussikenttä pysäköintialueeksi

Tilausbussien nykyinen pysäköintikenttä muutetaan yleiseksi pysäköintialueeksi. Sen alle puolestaan suunnitellaan noin 700-paikkaista pysäköintilaitosta asiakkaille.

Vesilinnojen ulkoasu suojellaan, mutta kaava mahdollistaa niiden käytön huvipuistotoimintaan. Pyöreään vesilinnaan voi perustaa vaikkapa kahvilan katoksen alle.

Alppipuisto ja Lenininpuisto suojellaan myöhemmin laadittavalla asemakaavan muutoksella.

Viipurinkadun ja Tivolitien risteyksen pysäköintialueen kohdalle suunnitellaan asuinrakentamista. Tätä varten muutetaan Tivolitie 1:n asemakaavaa.

Linnanmäellä on suunnitelmat toiminnan kehittämisestä seuraavaksi viideksi vuodeksi, mutta esimerkiksi uusista laitteista ei heru mitään tietoa etukäteen.

Linnanmäen Tivolitien pysäköintilaitos, havainnekuva suoran bussikannen vaikutuksesta Alppipuiston rinteeseen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy

Keskustelutilaisuus suunnitelmista

Asemakaavaluonnoksen suunnitelmat ovat jo julkisesti nähtävillä muun muassa info- ja näyttelytila Laiturilla sekä verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat (siirryt toiseen palveluun).

Mielipiteet kaavaluonnoksesta pitää jättää kaupungille 27.5. mennessä. Kaavaehdotus tullee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn syksyllä ja sen hyväksyy lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Maanantai-iltana 16.5. kaavamuutoksesta järjestetään keskustelutilaisuus Linnanmäen Tivoli-salissa.