DN: Uber hyllyttää kyytipalvelunsa Ruotsissa

Uberin Ruotsin maajohtajan mukaan lopettamisen syynä on epäselvä lainsäädäntö ja taksialaa pohtineen työryhmän raportin viivästyminen. Uberpop lakkaa toimimasta Ruotsissa noin viikon päästä.

Ulkomaat
Uber-sovellus kännykän näytöllä.
Antti Kolppo / Yle

Kyytipalvelu Uberpop keskeyttää toimintansa Ruotsissa toistaiseksi, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter. (siirryt toiseen palveluun) Muut Uberin palvelut jatkavat toimintaansa.

Uberin kyytivälitys on toiminut Ruotsissa syksystä 2014. Poliisi on sakottanut Uberpop-kuljettajia taksilain vastaisesta toiminnasta, ja he ovat hävinneet juttunsa oikeudessa.

Tuomioistuimet ovat kerta toisensa jälkeen todenneet ilman taksilupaa tapahtuvan henkilökuljetuksen olevan laitonta. Kyse on oikeuden mukaan mustista takseista, ei kimppakyydeistä. Lehti on kerännyt tiedot 27:stä tuomiosta.

Uberin Ruotsin maajohtaja Alok Alström kertoo Dagens Nyheterille, että halpoihin hintoihin perustuva palvelu hyllytetään noin viikon päästä, todennäköisesti 18. toukokuuta lähtien.

Alström sanoo, että palvelu avataan uudestaan, kun kimppakyytejä ja taksitoimintaa koskevaa lainsäädäntöä on selkiytetty.

Ruotsin hallitus tilasi viime vuonna selvityksen Uberista ja taksialasta. Työryhmän raportin piti valmistua jo heinäkuussa, mutta nyt selvitys siirtyy joulukuuhun.

Alström nimeää viivästyksen palvelun keskeyttämisen syyksi.

Myös Suomessa Uberin toiminta on herättänyt kiistaa. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) linjasi huhtikuussa, että alle 10 000 euron vuosittaisella liikevaihdolla voisi harjoittaa taksitoimintaa ilman toimilupaa.

Eduskunnan pitäisi käsitellä taksilain muutoksia kesäkuussa, mutta niiden eteneminen on epävarmaa perussuomalaisten vastustuksen takia.

12.5. klo 8.09. Uutiseen lisätty lause: "Muut Uberin palvelut jatkavat toimintaansa."